Начало / Любопитно / Забележителният български творец Илия Бешков е роден на 24 юли

Забележителният български творец Илия Бешков е роден на 24 юли

Илия Бешков

Забележителният български творец Илия Бешков Дунов (е роден на 24 юли 1901 г в Долни Дъбник. Работи основно в областта на визуалните изкуства – живопис и графика, но също и като писател и педагог. Известни негови работи са карикатури и илюстрации, осмиващи зараждащия се в началото на века тоталитарен режим в България.

Негов брат е политикът Иван Бешков, осъден на смърт от комунистическия Народен съд и екзекутиран на 1 февруари 1945.

В периода 1918 – 1920 г. Бешков следва в Юридическия факултет на Софийския университет. Завръща се за кратко в Плевен като учител. През 1921 г. започва да учи живопис в Художествената академия в класа на проф. Никола Маринов и завършва през 1926 г.

Още като студент печата карикатури в сп. „Маскарад“, „Див дядо“, „Българан“, „Стършел“, „Вик“. илюстрира изданията на издателствата „Т. Ф. Чипев“ и „Хемус“. От 1925 г. сътрудничи на в. „Пладне“ и редица други издания. На два пъти в този период е арестуван: през 1923 г. за участие в Юнското въстание и след априлските събития през 1925 г.

Бешков

От 1930 г. е член на дружеството „Родно изкуство“. От 1945 г. преподава в Академията рисуване, илюстрация и оформление на книгата, редовен професор там става през 1953 г. – завежда катедра „Графика“ до края на живота си. Умира в София на 23 януари 1958 г.

В плевенската художествена галерия, кръстена на негово име, колекцията от творби на Илия Бешков е най-мащабната по обем и съдържание и представя всички основни за автора теми: „Испанска хроника”, политическа и битова сатира, религиозни творби, скици, илюстрации, учебни рисунки. Целият фонд „Илия Бешков“ представлява една от най-внушителните и престижни колекции на галерията.

В периодично организираните от галерията изложби на негови творби ценителите на рисунката в България и чужбина имат възможността да се убедят в силата и безспорната актуалност на твореца.

През 2012 г. в обновената постоянна експозиция на галерията е подредена и постоянна изложба от 66 рисунки, гвашове и скицници на Илия Бешков.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...