Начало / Спорт / Женският тим на „Спартак Плевен XXI“ отпадна от елита

Женският тим на „Спартак Плевен XXI“ отпадна от елита

шахЖенският тим на „Спартак Плевен XXI“ отпадна от елитната „А“ група на Държавното отборно първенство по шахмат. Това стана факт, след като плевенските шахматистки завършиха на предпоследното седмо място на провелия се от 19 до 25 септември в курорта „Слънчев бряг“ 47-ми шампионат на първата българска дивизия, пише plevensport.eu. Плевенчанки, които бяха в състав Пламена Андреева, Славея Щерева и Доротея Нанчева бяха много близо до оставане в елита и през следващата година, тъй като финишираха с равен брой мач-точки с ШК „Етър“, по четири, но общият брой събрани точки от отделните партии на търновки бяха девет, а на нашите – пет. В седемте кръга шахматистките на „Спартак Плевен XXI“ постигнаха 1 победа, 2 равенства и 4 загуби и успяха на изпреварят само отбора на „Марек-Юнион Ивкони“ (Дупница), които останаха последни с 2 мач-точки и също напускат групата.

Държавни шампионки станаха състезателките на СКШ „Локомотив“ (Пловдив). Среброто стана притежание на шахматистките от „Шах ХХI“ (София). На трета позиция се класира ЦСКА с 10 мач-точки.

От плевенчанки най-добре се представи играещата на първа дъска Пламена Андреева, която постигна две победи, в петия кръг над Ани Манева от пернишкия „Кракра“ и в шестия кръг над Венета Петкова от „Етър“. С една победа в турнира завърши състезателката ни на трета дъска Доротея Нанчева, която спечели партията си от втория кръг срещу представителката на „Локомотив 2000“ Дарена Сиркова. Доротея постигна и две ремита в срещите си от 5-ия и 6-ия кръг. Играещата на втора дъска Славея Щерева игра най-слабо и успя да победи само в партията си срещу пловдивчанката от „Локомотив 2000“ Адриана Николова.

Припомняме, че през следващата година в елитната шахматна лига на страната Плевен отново ще има свой представител, като в по-рано приключилото първенство на „Б“ група, майсторките на „черно-белите“ квадрати от СКШ „Плевен XXI“ спечелиха промоция и се изкачиха в по-горната „А“ група.

Прочетете също:

39 спортни клуба ще получат финансова подкрепа от Община Плевен

Общо 389 000 лева е финансовата подкрепа, която Община Плевен ще осигури през тази година ...