Начало / Здравеопазване / Епидемичната обстановка в областта е спокойна

Епидемичната обстановка в областта е спокойна

д-р Бонеслав Бонев

Регистрираните в първите две седмици на септември случаи на заразни заболявания в област Плевен са 26  и те са с близо 15 по-малко в сравнение с предходния двуседмичен период, съобщи на пресконференция днес д-р Бонеслав Бонев от РЗИ- Плевен.  Епидемиолозите отчитат снижение във всички групи заболявания, като най-чувствително е то при капковите инфекции. За отчетния период  те са 19 срещу 26 за предходните две седмици, съобщи д-р Бонев. Близо два пъти са намалели и капковите инфекции, като новорегистрираните случа и са 7. От тях четири са туберкулозите – по една в Плевен, Кнежа, Искър исело Тотлебен.

В обичайните граници са и заболяванията от остри респираторни заболявания, отчете още д-р Бонев. Той информира, че вече е в ход процедурата за договаряне на количествата противогрипни ваксини. До началото на октомври се очаква първите ваксини вече да са доставени в Районните здравни инспекции в страната и ще започне ваксинацията на желаещите.

Прочетете също:

И тази седмица инициативата „Да на ваксинацията“ събира гражданите на Плевен

Днес след работна среща с областния управител Марио Тодоров, ръководителя на клуб „Северняците“-Плевен Джейлян Демирев, ...