Начало / Крими / Екстрадират един от задържаните трафиканти на хора в Германия, бременна обвинена остава в България

Екстрадират един от задържаните трафиканти на хора в Германия, бременна обвинена остава в България

Окръжен съд Плевен се произнесе по екстрадирането на двама от петимата членове на ромска фамилия, задържани за трафик на момичета като проститутки в Германия. Единият от обвиняемите ще бъде екстрадиран, бременна жена ще трябва да остане в България, засега.

Исканото лице Б. Б. е заявил в съдебното заседание, че желае да бъде предаден незабавно на властите на Германия. В Европейската заповед за арест са посочени характера и правната квалификация на престъплението, за което се иска провеждане на наказателно преследване срещу мъжа, обстоятелствата и степента му на участие – “съучастник в склоняване към проституция, сводничество, трафик на хора с цел сексуална експлоатация, тежка форма на трафик на хора с цел сексуална експлоатация”.

Б. Б. е задържан у нас на 18 октомври като с определение на Окръжен съд Плевен от 22 октомври му е взета мярка за неотклонение “Задържане под стража”. По делото е представена и гаранция, че в случай на осъждане на мъжа от компетентните германски съдебни власти, той ще бъде изпратен в Република България за изтърпяване на наказанието.

Жената с инициали Ю. Б. ще остане в България, защото срещу нея има наказателно висящо производство, което не е приключило и по което се провеждат процесуално-следствени действия. Представени са и медицински документи за влошено здравословно състояние на Ю. Б., заради което Европейската заповед за арест се отлага. Мярката за неотклонение “задържане под стража” пък на практика е “домашен арест”, предвид необходимостта от престой на трафикантката в клиника за рискова бременност.

Предстои да бъдат разгледани Европейските заповеди за арест на останалите трима от групата българи, участвали в трафика на десетки млади момичета от Плевенско като проститутки в Германия.

Ще припомним, че групата от три жени и двама мъже бяха задържани за трафик на хора, склоняване към проституция и пране на пари при съвместна акция на Окръжна прокуратура Плевен и съдебните власти на гр. Бремен, Федерална Република Германия, на 18 октомври. Обещавали на девойките, че отиват да работят като сервитьорки, че ги очаква много добро заплащане и прекрасни условия. Едва когато пристигнели на място и се настанявали в бардаци или частни квартири, момичетата разбирали истината – че ще са проститутки.

Прочетете също:

Ефективно наказание за осъден за нарушаване на карантинните мерки

Ефективно наказание лишаване от свобода ще изтърпи осъден за нарушаване на карантинните мерки по обвинение ...