Акценти
Начало / Новините в снимки / Екопътеката край село Реселец – райско кътче за любители на природата (снимки)

Екопътеката край село Реселец – райско кътче за любители на природата (снимки)

Село Реселец и красивите му околности са готови да посрещат туристи от всички краища на света. Възможност да се уверят лично в това имаха група плевенски журналисти, които направиха кратка разходка из облагородената екопътека на природна забележителност „Реселешки кукли”.

Подробности за местността и завършения вече проект „Развитие на туристическата атракция Тектонски гребен „Калето”” бяха предоставени от Диана Димитрова, директор на Дирекция „Европейски проекти и програми” в Община Червен бряг. Тя направи и демонстрация пред журналистите как работи модерната система за видеонаблюдение в реално време от екопътеката. Благодарение на тази система във всеки един момент заинтересованите могат да направят виртуална разходка по един от двата маршрута, посещавайки сайта на проекта. В Туристическия информационен център на село Реселец пък могат да бъдат намерени подробни брошури и допълнителна информация за местността.

туристически информационен център Реселец 3

Проектът е на стойност над 900 000 лева и по него е изградена една пешеходно-транспортна алея и екопътеката, която е с три маршрута с три степени на трудност. Два от маршрутите са с лека степен на трудност и са подходящи за хора в неравностойно положение, а третият маршрут е по-сложен, но много красив. По протежението на екопътеката пък са монтирани беседки и пейки за отдих, като е съобразено да има кошчета за отпадъци и екотоалетни, за да се запази околната среда. Изградени са и два моста, както и автономна осветителна система, която позволява и в тъмната част на денонощието да се ползват местата за отдих.

туристически информационен център Реселец 5

Самият проект е наречен така, защото двете атракции, които могат да бъдат видени по протежението на екопътеката, са самият Тектонски гребен и Реселешките кукли. Обектът попада в защитена зона по Натура 2000, а в района има множество защитени растителни видове. Затова е съобразено всичко да е изградено само от камък и дърво.

скали Реселец 6

Диана Димитрова разказа още, че екопътеката се радва на голям интерес през последните месеци. От няколко дни в местността работи и язовир, който е изграден от частен инвеститор. Така възможностите за туризъм се увеличават и почиващите могат не само да правят преходи, а да остават за повече време на палатки, да се разнообразяват с риболов сред красивата природа, а след това да хапнат и прясната риба, която са уловили. На тяхно разположение са трима гидове, които са обучени в рамките на проекта.

Работи се и в посока регистриране на къщи за гости в Реселец, което също би привлякло туристи в очарователното кътче. Заедно с това вървят и преговори с мобилните оператори, тъй като в местността няма интернет, а на места и обхватът на телефоните е слаб. И макар за желаещите да се отбележат къде са в социалните мрежи това да е проблем, мнозина с радост биха се скрили в това райско кътче – далеч от телефони и интернет.

Следваща Предишна
еко пътека Реселец беседки
еко пътека Реселец чешмаJPG
еко пътека РеселецJPG
еко пътека Реселец река 1JPG
еко пътека Реселец рекаJPG
лодки язовир Реселец

лодки язовир
скали Реселец
скали Реселец 1

скали Реселец 2

скали Реселец 4
скали Реселец 5
скали Реселец 3

стара къща село Реселец
стара къща село Реселец 1

река Реселец
туристически информационен център Реселец 2

туристически информационен център Реселец 1
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...