Акценти
Начало / Общество / Еколози спасиха ранен лебед

Еколози спасиха ранен лебед

Красивата птица пострадала при удар в стените на оранжерия в град Левски. Лебедът лежал безпомощен на земята, където бил открит от граждани, които се обадили за помощ РИОСВ – Плевен. Експерти на инспекцията веднага се отзовали на сигнала и раненият лебед е предаден в зоологическата градина в  Кайлъка, където специалисти ще му окажат първа помощ.

Лебедът  е защитен вид от Закона за биологичното разнообразие, припомнят от РИОСВ. Всички защитени от този закон видове не трябва да бъдат обезпокоявани, преследвани, улавяни, убивани, препарирани, да не се развалят убежищата и гнездата им. Забранено е още да бъдат вземани от естествената им среда и отглеждани като домашни любимци. Според Закона за биологичното разнообразие, хората, които намерят ранени или птици в беда, трябва да уведомят най-близката Регионална инспекция по околната среда и води.

Сигналите за намерени защитени видове в безпомощно състояние може да бъдат подавани на зеления телефон на РИОСВ – Плевен 064 800-831 или на дежурния мобилен телефон – 0886 399 054.

Прочетете също:

Задържаха извършител на кражба на златни накити за 8000 лева

По искане на Районна прокуратура   – Плевен, Районен съд –  Плевен  задържа  под стража  Ю.А. ...