Начало / Общество / Езикът на омразата все повече участва в общуването между учениците

Езикът на омразата все повече участва в общуването между учениците

28% от анкетирани директори и учители в плевенски начални училища смятат, че „езикът на омразата” е ежедневие при общуването между учениците, а 68% са посочили, че той се включва при общуването само в отделни случаи. Данните съобщи психологът доц. д-р Анелия Рангелова, координатор на проекта „Превенция срещу езика на омразата в образователните институции”, по който е започнал да работи Педагогически колеж – Плевен.

Целта на проекта е да бъдат актуализирани учебните програми на студентите в плевенския колеж, за да бъдат те по-добре подготвени да противодействат на прояви на омраза, агресия и тормоз сред учениците, поясни доц. Емил Бузов, директор на Педагогическия колеж. Той подчерта, че това не е кампания, а трайна цел за повишаване качеството на обучение на студентите – бъдещи учители.

Местното проучване, на базата на което стартира проектът, е проведено сред 26 директори и учители и 11 представители на обществени съвети в начални училища в Плевен.

Притеснително висок процент от анкетираните – 32 на сто, са посочили, че езикът на омразата се е настанил и в процеса на общуване между учители и ученици. Според  84 на сто от педагозите сериозен принос за настаняването на този език в общуването между учениците има родителската общност. Поведенческите модели в начална училищна възраст са все още силно повлияни от това, което предлагат като свой начин на общуване значимите за тях възрастни – родителите и учителите, посочи доц. Рангелова.

Резултатите обаче сочат, че родителите прехвърлят отговорността на педагозите. Показателно за това е, че около 40 на сто от педагозите смятат, че са лишени от родителска подкрепа, защото родителите са убедени, че преодоляването на агресията е ангажимент само на училището.

Формите на езика на омразата – агресия, насилие, дискриминация, присъстват трайно в ежедневието ни и постепенно се превръщат в стереотип на поведение сред подрастващите. Ограничаването на тяхното негативно въздействие върху учениците е сериозно предизвикателство и отговорност на образователните институции. Педагогическият колеж в Плевен има амбицията да се превърне в проактивен център за нулева толерантност срещу езика на омразата, заяви доц. Бузов.

Прочетете също:

БАМФ Плевен увеличава семейството си с още един член

Община Червен бряг вече е част от структурата на Българската асоциация по мини футбол – ...