Начало / Здравеопазване / Единствени в Източна Европа плевенски хирурзи спасяват крайници от ампутация

Единствени в Източна Европа плевенски хирурзи спасяват крайници от ампутация

DSCN7155

Единствени в Източна Европа плевенски хирурзи спасява крайници от ампутация чрез авангардния метод на микрохиругията. Методът се изразява в присаждане на жив, функциониращ мускул на засегнатото място, който се прихваща и започва да функционира. При необходимост се присажда нерв, който е близкостоящ до увредения.

Това разказа на пресконференция доц. д-р Вихър Ковачев от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”. В нея участваха и д-р Христо Гигов, д-р Манчо Ковачев и д-р Трифон Трифонов. Изброените лекари и съдовият хирург д-р Огнян Матков са единственият екип, който извършва уникалните за Източна Европа операции.

DSCN7159

Само преди дни по този начин е оперирана 48-годишна жена с увреден нерв на крака, като й е присаден здрав жив нерв, който стои близо до увредения. Операцията е наблюдавана на монитори от 10 лекари от клиники в страната, който са участвали в курс по микрохирургия, състоял се в Плевенската ортопедична клиника, информира доц. Ковачев. Той добави, че операциите от този тип се извършват изцяло под микроскоп и са много сложни. Една такава операция може да продължи и 12 часа и по света се извършва от два екипа, а ние сме един, коментира той и добави, че в момента се работи за обучението на още един такъв екип.

В практиката на плевенския екип има още два успешно реализирани микроскопски хирургични интервенции. Едната от тях е на 18-годишно момиче от Враца, което след операция на тумор на крака е със засегнат нерв. Дясното му стъпало не функционирало 7 месеца. Тогава плевенският екип присажда близкостоящ нерв, което почти напълно възстановява функцията на стъпалото, разказаха хирурзите и потвърдиха думите си с видеоматериал. Днес момичето е 20-годишна студентка, паралелно с това работи и само белезите на крака подсказват, че е имала някакъв проблем.

Любопитен е и случаят на 38-годишен мъж. При мотоциклетна травма нервите на едната му ръка напълно са отделени от гръбначния мозък. Ръката е изцяло безжизнена. Предложението на конвенционалната медицина у нас и в чужбина е едно – ампутация в лакътната става. Младият мъж имал късмет да попадне на плевенския екип, който му предлага микрохирургичния подход. „Взехме свободен жив мускул от бедрото и го присадихме на ръката. Свързахме ръката с нерви от гръдния кош и със запазена артерия”, разказа доц. Ковачев. Резултатът е изцяло положителен и пациентът получава възродена ръка.

Доц. Ковачен е посветен в тайните на микрохирургията от доайена в тази област – проф. Чен, който работи в САЩ и има над 100 случая зад гърба си. Микрохирургията се развива бързо през последните 20 години. У нас обаче почти не е известно, че има екип, който извършва уникалните операции, и то безплатно. Една микрохирургична операция може би е по-скъпа от една сърдечна, информираха плевенските хирурзи и добавиха, че у нас интервенцията все още не е остойностена финансово. Освен това тя не се покрива от Здравната каса, а от печалбата на Плевенската университетска болница. Уверенията са, че до края на 2014 НЗОК ще формира здравна пътека за покриването на уникалните операции, спасяващи крайници от ампутация.

Прочетете също:

Инвестиции в апаратура за общинското здравеопазване ще бъдат направени в Плевен

В Плевен ще бъдат инвестирани средства за закупуване на апаратура за нуждите на общинското здравеопазване. ...