Начало / Здравеопазване / Д-р Ирина Халваджиян, ДКЦ „Авис Медика-Плевен”: Все по-често деца под 5-годишна възраст развиват диабет

Д-р Ирина Халваджиян, ДКЦ „Авис Медика-Плевен”: Все по-често деца под 5-годишна възраст развиват диабет

На 18 септември в ДКЦ Авис Медика -Плевен започва функционирането на кабинет по детска ендокринология. Консултациите ще се извършват от д-р Ирина Халваджиян – педиатър и преподавател в МУ-Плевен .  Д-р Ирина Боянова  Халваджиян е завършила медицина през 1999г. в МУ Плевен. Има придобити специалности по Детски болести от 2009г.   и по Детска ендокринология и болести на обмяната  от  2014г.  От 2014г. е асистент в Катедра Педиатрия на МУ Плевен.

За най-често срещаните ендокринни заболявания и новостите при лечението им разговаряме с д-р Ирина Халваджиян.

С какви проблеми са децата, който Вие консултирате?

Към  кабинета по детска ендокринология се насочват деца за диагностика и лечение на  захарен и безвкусен диабет, затлъстяване, нарушение в растежа  и пубертета, момичета с менструални проблеми, деца с болести на щитовидна жлеза и нарушения  в калциево-фосфорната обмяна, деца със заболявания на надбъбреците и хипофизата.

След разговор с пациента и родителите се извършва преглед,измерват се ръст и тегло,оценяват се показателите и се назначават изследвания и лечение.Освен хормонални изследвания,често се налагат и допълнителни такива като костна възраст,ехография на щитовидна жлеза,ехография на малък таз, ЯМР.

Увеличават ли се децата със ендокринни заболявания?

Нараства честотата на ендокринните и метаболитни болести в световен мащаб, а това засяга и България. Причината е покачващата се заболяемост  от автоимунни болести, т.е. болести,  при които нашето тяло само произвежда клетки-убийци. Променената от човешката дейност и небрежност околна среда , изкуствените материали, от които е направен бита ни,  и още много са причините , които при някои от нас  отключват  този процес. Такъв например  е механизмът  за развитие на захарен диабет тип1 и автоимунния тиреоидит на Хашимото . Затова и броят на децата с тези две заболявания расте.

В медиите широко се дискутира затлъстяването като причина за много заболявания. Какво наблюдавате при децата?

Децата със затлъстяване се увеличават, като за съжаление България е на пето място в Европа по брой затлъстели деца. Проблема засяга дори и децата до 5-годишна възраст, като 19,8% от тях са също със затлъстяване.   Затлъстяването от детството персистира , а  до 63% от затлъстелите тинейджъри ще станат затлъстели възрастни.

Решаваща е ролята на семейството, защото  в дома се създават хранителните навици. А когато вече има проблем, ролята на личния лекар е ранното обръщане на вниманието на родителите, още когато детето е наднормено. Затлъстяването е болест. Най –честите проблеми, започнали още от детството са артериалната хипертония, захарен диабет тип 2, синдром на яйчникова поликистоза с менструални и репродуктивни проблеми, ставни и ортопедични проблеми, ранна изява на инфаркти и инсулти . Децата имат също и психологични проблеми, често са отхвърлени от връстниците си.

Различава ли се диабета при възрастни и деца ,и увеличават ли се децата  с това заболяване

Увеличава се заболяемостта от захарен диабет тип 1 при децата  и се намалява възрастта за изявата му. Все по-често деца под 5 годишна възраст  развиват диабет. В България децата с диабет тип1 са около 2500.  Захарния диабет тип 1 е автоимунно заболяване ,като в 95 % от случайте  няма наследственост,  унаследяват се гени който предразполагат към развитие на заболяването,но не и самия диабет. Яденето на сладко и затлъстяването не отключват този тип диабет. Диабет тип2 се среща все още рядко при децата ,но с повишаващото се затлъстяване очакваме проявата му и в младежките години.

Как родителите да разпознаят ,че детето им има диабет

Най-честите симптоми са повишения прием на течности,предимно сладки  и честото уриниране. Апетита е усилен, но децата видими слабеят. Често и родители и лекари си мислят ,че това е пубертет.  Затова трябва поне да се изследва захар в урината. При неразпознат диабет  често в рамките  на месец  от началото на симптомите , децата изпадат в така наречената диабетна кетоацидоза, която е животозастрашаваща. Лечението при доказан диабет тип 1 е с инсулин, който се поставя подкожно, четирикратно дневно.  Поставянето на диагнозата  е голям стрес  за детето и семейството,живота с диабет е нелесен ,но децата не са са по-различни от връстниците си.

Навлизат нови технологии при лечението на диабета. Бихте ли разказали какви са те

За постигане на по –добър контрол на диабета се използват инсулинови помпи и сензори за постоянно мониториране на кръвната глюкоза. Вече се финансират от НЗОК. Имат много предимства пред многократните дневни инжекции и убождането за следене на кръвната захар.   Сензорите се поставят върху кожата и отчитат постоянно нивото на кръвната глюкоза. Дори от разстояние родителите могат да видят нейната стойност.

Живота с диабет ще бъде много по-лек след въвеждането на островно-клетъчна трансплантация, но за съжаление екипи от учени продължават с опитите  за разработване на източници на панкреасни островни клетки.

За Антоанета Костова

Прочетете също:

Юноша на СКБ Изобор е вицешампион на България при мъжете

Пореден връх за юношата на плевенския СКБ Изобор – Иво Илиев. Възпитаникът на треньорите Петър ...