Начало / Общество / Дружество „Военноинвалид“ – Плевен отпразнува 25 години от възстановяването си

Дружество „Военноинвалид“ – Плевен отпразнува 25 години от възстановяването си

Дружество „Военноинвалид“ – Плевен отбеляза с тържествено събрание-концерт днес 25-годишнината от възстановяване си. Домакин на мероприятието бе Военен клуб – Плевен, а участие в празника взеха фамилия Чапанови и Клуб „Северняците“.

Празника откри председателят на Дружеството Илиян Христов. Той припомни, че след провеждането в София на 26.06.1990 г. конгрес за възстановяване на закрития през 1951 г. с решение на ПОЛИТБЮРО на ЦК на БКП Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, военноинвалиди от Плевен подемат инициатива за възстановяване и на плевенското дружество. На 06.03.1991 г. десетина военноинвалиди и военнопострадали се събират и провеждат учредително събрание, като за председател е предложен и избран Петър Димитров Петков– военноинвалид ветеран от Втората световна война. „Бай Петър, както го знаеха всички, ръководи дружеството до 30.11.94 г., когато е избран Николай Борисов Костов – военноинвалид от мирно време. През 1999 г. отново е избран Петър Петков. Той ръководи дружеството до октомври 2001 г., когато се отказва поради напредналата си възраст и на негово място е избран тогавашния секретар на дружеството Борис Николов Иванов – военноинвалид от мирно време“, разказа Христов пред гостите на събитието, които бяха дошли от близо и далеч.

През ноември 2006 г. за председател е избран Илиян  Христов – военноинвалид от мирно време, а Борис Иванов е предложен и избран за почетен председател. Септември месец 2015 г. на 32 конгрес на СВВП, председателят на дружеството Илиян Христов е избран и за член на управителния съвет на организацията.

Към момента в дружеството членуват 82-ма военноинвалиди и военнопострадали, но част от тях не успяха да присъстват на празника. Официални гости на празника бяха представители на плевенското военно формирование, Военно окръжие – Плевен, както и от дружествата на военноинвалидите от другите градове. Поздравителни адреси бяха изпратени от няколко дружества в страната.

На тържеството бяха връчени и грамоти на изявени членове на Дружеството, както и на изявени личности, които през годините са оказвали непрестанната си подкрепа към Дружество „Военноинвалид“ – Плевен.

Следваща Предишна
Илиян Христов
Военноинвалиди празник
Военноинвалиди празник

Военноинвалиди празник
Военноинвалиди празникt
Военноинвалиди празник

Военноинвалиди празник
Военноинвалиди празник
Божидар Чапанов
Следваща Предишна

 

Прочетете също:

Отдават под наем части от общински имоти в детски и учебни заведения в Плевен

Да се проведе публично оповестен конкурс и търг за отдаване под наем на части от ...