Акценти
Начало / Култура / Дора Делийска организира реставрирането на уникален роял, прави фестивал в Плевен

Дора Делийска организира реставрирането на уникален роял, прави фестивал в Плевен

Брилянтният звук на уникален роял „Бьозендорфер – Империал” ще прозвучи тази вечер на сцената на ДКТ „Иван Радоев” в клавирния концерт на Дора Делийска. Плевенчанката, която вече е с  утвърдена световна кариера като концертираща пианистка, реализира една своя мечта – да реставрира роялът „Бьозендорф”, който е произведен през 1975 г. от майсторите на известната фирма за пиана и от 80-те години на миналия век е в Плевен.

По покана на Дора Делийска, която е официален артист на фирма Бьозендорфер”, в Плевен дойде един от най-добрите специалисти от фирмата, за да реставрира  инструмента за концерта й тази вечер.

Майсторът акордьор Сибрен ван Хоф работи два дни, за да възстанови уникалния роял. Той разказа, че той е един от 50 000 рояла, които са произведени във фирма Бьозендорфер от създаването й през 1828 г.  Всички части на инструмента са направени ръчно, с изключително внимание към детайла и след много внимателен подбор на дървото, заради това звукът на рояла е много специален, обясни Сибрен ван Хоф, допълвайки, че това е инструмент с душа.

„Много е вълнуващо да съм на сцената на този прекрасен театър и благодаря специално на Плевенска филхармония и на ДКТ „Иван Радоев” за съдействието този концерт да се реализира”, сподели чаровната изпълнителка преди изявата й на родна сцена.

Пред плевенска публика тази вечер тя ще представи част от нейния нов проект „Различният Валс“, в който показва валсовият жанр в една нова и провокираща светлина. „С моя проект искам да покажа всички различни лица на валса. Започвам с Лигети – един модерен композитор. В един от неговите цикли той е композирал съвсем кратък валс, в който си играе с ритъма. Това е една музикална провокация”, разкри изпълнителката.

Провокациите й не спират до тук. Тя ще покани публиката на сцената, около дългият 2.90 м роял. „Искам публиката да изживее концерта по един невероятен начин”, казва артистката, която е щастлива, че е успяла да реализира една своя мечта – да помогне за реставрацията на рояла, на който свирят пианистите по време на Лауреатски дни „Катя Попова”.

Реставрацията на рояла се поема от фирма „Бьозендорфер” и Дора Делийска се надява тази инвестиция да даде началото на  един нов фестивал в Плевен – Клавирен фестивал Бьозендорфер. Желанието й е фестивалът да се случи през 2018 г., като в момента обсъждат детайлите с директора на Плевенска филхармония Любомир Дяковски и на Драматичния театър – Васил Василев.

Така този специален инструмент, който е от малкото с допълнителни клавиши в долния регистър, ще радва с богатия си топъл звук много повече изпълнители и зрители.

Концертът на Дора Делийска е тази вечер от 19 часа в ДКТ Иван Радоев“ – Плевен.

Прочетете също:

Засилен интерес към кампанията „Нуждаем се от здравни грижи и утре“ в Плевен

Студенти и ученици от Плевен се включиха в кампанията „Нуждаем се от здравни грижи и ...