Начало / Здравеопазване / Домът за медико-социални грижи – с нов временен директор, прокуратурата се заема с нарушенията

Домът за медико-социални грижи – с нов временен директор, прокуратурата се заема с нарушенията

Тежки нарушения е установила приключилата проверка на Министерството на здравеопазването в Дома за медико-социални грижи (ДМСГД) в Плевен. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на специална пресконференция, на която бяха представени резултатите от проверката. По време на посещението си в Плевен на 6 април т. г. тя посети внезапно Дома след постъпили сигнали за нарушения.

Осемнадесет са починалите деца от дома в Плевен през последната година и половина, уточняват от здравното министерство. В дома са настанени над 150 деца, за които се грижат 172 служители. Проверката на Инспектората е констатирала нарушения на правилата и изискванията за хранене на децата, съхранението на хранителните продукти, възлагането на обществените поръчки, заприходяването на получаваните дарения, пропуски в системата за финансово управление и контрол. На комисията не са предоставени документи, които да доказват количеството и качеството на готовата храна.

Констатирани са нарушения и при съхраняване на продуктите. В един от складовете на дома са намерени на едно място белина и хранителните продукти. Установени са нарушения при проверката на касовата наличност, както и воденето на документооборота. Липсват документи за извършени разходи, а даренията са извършвани без подпис от страна на дарителя, което води до съмнения за количествата.
Министър Десислава Атанасова обяви, че в момента за временен директор на Дома в Плевен е назначен директорът на Регионалната здравна инспекция в града – д-р Атанас Гарев, който ще носи цялата отговорност. Той ще заема длъжността до провеждането на конкурс за нов директор през следващата седмица.
Всички констатации от проверката на Инспектората на МЗ ще бъдат представени на Държавната финансова инспекция и Главна инспекция по труда, посочи министър Атанасова. Тя уточни, че Окръжна прокуратура Плевен се е заела с данните от проверката.

Предстоят проверки и в другите домове за медико-социални грижи за деца в страната. Съвместно с неправителствените организации ще бъде направена оценка на грижите за децата във всеки един дом, както и на тяхното физическо и психическо състояние.

Прочетете също:

Пациент от Плевен и неговият дерматолог станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис

Дерматологът от Плевен д-р Калинка Недушева и нейният пациент Пламен Янчев станаха герои във филм, ...