Начало / Общество / Документална изложба за 140 години Търновска конституция беше открита днес в Плевен

Документална изложба за 140 години Търновска конституция беше открита днес в Плевен

Документална изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция, беше открита днес в галерия „Бешков” в Плевен. Тя се организира по инициативата на Народното събрание на Република България и Държавна агенция „Архиви“.

„В 40 табла, изготвени по документи от Централния държавен архив и архивите в страната, е проследена подготовката на това знаменателно събитие”, каза областният управител Мирослав Петров при откриването на изложбата. Следвайки хронологията, чрез документи, снимки и дневници от заседанията е проследена работата на Учредителното събрание. Показани са протоколът за откриването му с подписите на народните представители, встъпителното слово на Княз Дондуков-Корсаков, тостът, който той произнася на български език, рапортът на 15-членната Комисия за обсъждане проекта на органическия устав, протоколът от закриването на Учредителното събрание. Значително място е отделено на участието на народните представители в дискусиите и обсъжданията на конституционния проект. Повечето от най-дейните парламентаристи и оратори – Христо Стоянов, Константин Стоилов, Петко Славейков, Петко Каравелов, Марко Балабанов и др., са участници в църковно-просветните и революционни борби, със солидно образование в най-добрите европейски университети, добили опит в първите граждански институции на Временното руско управление (1878). Впоследствие мнозина от тях стават значими фигури в българския политически и културен живот.

В експозицията са използвани документи от архивните фондове на: Канцеларията на Императорския руски комисар, Народното събрание, Министерски съвет, Монархическия институт, Министерството на външните работи и изповеданията, както и от някои лични фондове – на д-р Константин Стоилов, Христо Стоянов, Иван Андонов.

При откриването на изложбата присъстваха народните представители Ралица Добрева, Владислав Николов, Васил Антонов, Чавдар Велинов, кметът Георг Спартански, председателят на Общинския съвет – Мартин Митев, представители на институции, граждани.

Изложбата ще остане открита в ХГ „Илия Бешков” до 18 февруари, след което ще бъде представена във всички 28 областни центрове.

Прочетете също:

Мариела Иванова е новият президент на Лайънс клуб Огледало Плевен

На официална церемония, проведена в град Елена, новият президент на Лайънс клуб Огледало – Плевен ...