Акценти
Начало / Общество / Днес се навършват десет години без великия Емил Димитров

Днес се навършват десет години без великия Емил Димитров

Емил ДимитровПреди десет години на тази дата своя последен път пое великият български естраден певец и композитор Емил Димитров.

Плевенчанинът е роден на 23 декември 1940 г. в семейство на артисти-илюзионисти. Младият Емил се увлича по класическа музика и рисуване, дори е приет да следва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1960 година. В същата година той дебютира като певец в концерт с водещ Коста Цонев и изпълнява своята авторска песен „Арлекино“, акомпанирайки си на акордеон. Това поставя началото на една дълга и успешна кариера като естраден изпълнител, музикант и композитор. Изнася концерти в почти всички европейски страни, като най-големи успехи има в бившия СССР и Франция.

През 1970 г. излиза един от най-големите му хитове – „Моя страна, моя България“ , който по-късно става песен на столетието. Общо за целия си живот певецът издава близо 30 албума, като 55 милиона копия са продадени само в Русия. Емил Димитров става известен и във Франция, а песента „Моя страна, моя България“, под заглавието „Моника“, е записана на френски, немски, италиански и испански. Водещи европейски звукозаписни компании сключват договори за записване и издаване на негови песни през 70-те години. Емил Димитров пее на една сцена с Джани Моранди, Рики е Повери, Йосиф Кобзон и Алла Пугачова. Във Франция го очаква блестяща кариера, но той тъгува по родината и се завръща обратно в България.

През 2001 г. режисьорът Стилиян Иванов прави филм за Емил Димитров. Филмът, освен интервю с изпълнителя, включва и разкази на семейството на певеца, естрадната певица Алла Пугачова, както и Митко Щерев, Йорданка Христова, дует Ритон, проф. Александър Йосифов и още куп знаменитости и приятели на певеца. През 2011 г. Националната телевизия отвори своя Златен фонд и даде лентата на продуцентска къща “Додофилм” да я тиражира и разпространи – инициатива на семейството на певеца и плевенчани. 1500 копия на единствения документален филм за естрадната легенда Емил Димитров са дарени на музикалните училища, библиотеки и читалища в България.

Прочетете също:

От МВР напомнят: Лични документи могат да се подменят и преди изтичане на валидността им

Всички лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Плевен, имат възможност да ...