Начало / Култура / Днес откриват Петия международен фестивал за маримба – Плевен’2018 (програма)

Днес откриват Петия международен фестивал за маримба – Плевен’2018 (програма)

Десетки перкусионисти от България, Гърция, Франция, Русия, Израел, Финландия и Германия вече са в Плевен за участие в петото издание на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен`2018.

В продължение на пет дни в Плевен ще се проведат концерти и майсторски класове. В тях ще участват водещи солисти в света като Небойша Живкович – Германия/Сърбия, Теодор Милков – Гърция, френското трио SR9 в състав: Александър Еспере, Никола Кузан и Пол Шангарние, И-Пинг Янг – Тайван/Франция, Жан-Батист Льоклер и Василена Серафимова – възпитаник на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”.

Международният фестивал за маримба и ударни инструменти е единствен по рода си в България и неговата цел е популяризиране на класическата музика пред широка аудитория. Той се провежда под патронажа на кмета на Община Плевен и е част от културния календар на града.

Днес в 19.30 часа с концерт на Перкусионните ансамбли от НУИ „Панайот Пипков” – Плевен и НМУ „Любомир Пипков” – София, и  участници във фестивала ще бъде официалното откриване. Концертът ще бъде на сцена в парка на Регионалния исторически музей. При лошо време организаторите са предвидили той да се проведе в зала „Катя Попова”.

Преди концерта, в 18.30 часа от площада пред ДКТ „Иван Радоев” ще тръгне впечатляващо шествие на участниците във фестивала. То ще премине през центъра на града с изпълнения на ударни инструменти. За минувачите е подготвена специална изненада – изпълнения на тяло.

Ето и останалата програма на фестивала:

3 юли, вторник, 19.30 часа, зала „Катя Попова”

Небойша Живкович – Сърбия/Германия

И-Пинг Янг – Тайван/Франция

Василена Серафимова – България/Франция

4 юли, вторник, 19.30 час, зала „Катя Попова”

Трио SR9 – Франция

6 юли, петък, 19.30 часа, НУИ „Панайот Пипков” – зала „Божко Шойков”

 Теодор Милков – Русия/Гърция  и заключителен концерт

на участниците в майсторските класове

Повече за солистите, които ще водят и майсторските класове:

Небойша Живкович е уникален изпълнител на маримба и перкусии в света, който има голямо влияние върху международната перкусионна сцена през последните две десетилетия – и като талантлив композитор, и като виртуозен изпълнител. Роден в Сърбия, той получава магистърската си степен по композиране, музикална теория и перкусии в Манхайм и Щутгарт – Германия, където живее от 1980 г. Пътува непрекъснато из Европа и често концертира в САЩ, Япония, Тайван, Корея, Латинска Америка, Русия и Скандинавските страни.

И-Пинг Янг започва да изучава ударни инструменти в родния си Тайван. Продължава да се усъвършенства в Регионалната консерватория на Булон Биянкур и Националната консерватория за музика и танц в Лион – Франция, Висшето училище за музика в Женева и Университета за музика и театър в Мюнхен. Тя свири в оркестъра на операта в Лион от 2000 и е соло тимпанист в Оркестъра на Савоа. От 2001 участва в много премиери на Ансамбъла за съвременна музика на Пиер Булез, а от 2004 е солист и сътрудничи на  Grame – Centre National de Creation Musicale  (Националния център за създаване на нова музика).

Жан-Батист Льоклер е първи соло перкусионист в оркестъра на Националната опера в Париж от 2013. Той е един от основателите и артистичен директор на Paris Percussion Group заедно с Василена Серафимова. Преподава в консерваторията на Сен Мор де Фосе,  в CESMD Superior в Поату-Шарант и Академията Eurocuivres. Заедно с това, редовно води майсторски класове и клиники във Франция, САЩ, Колумбия, Тайван, Австралия, Гърция, България, Белгия и Швейцария. Концертира  като солист и камерен изпълнител на много фестивали и концертни зали: в Довил, Concert Hall в Шанхай, Radio France, Националната опера в Париж,  Teatro Major Santo Domingo в Богота, Фестивала за маримба и ударни инструменти в Плевен – България, Академия Nanaformosa в Тайван, Percussion Gathering в Австралия.

 Френското трио SR9 представя креативна визия на съвременното свирене на ударни инструменти в Западна Европа. Музикантите Александър Еспере, Никола Кузан и Пол Шангарние  интерпретират транскрипции на произведенията от велики композитори. Внимателно изучават цялостното творчество на Йохан Себастиан Бах, работят върху определена негова част и през октомври 2015 издават първия си компактдиск „Бах за маримба”.

Теодор Милков – перкусионист от руско-гръцки произход, е един от най-иновативните изпълнители на маримба, чийто репертоар включва съвременна музика и музика, написана за клавесин и пиано от бароковата до класическата епоха. Той провежда майсторски класове в цял свят: Консерватория „Колбърн” в Лос Анжелис – САЩ, Йонийския университет в Гърция и Консерваторията в Санкт Петербург – Русия.

Василена Серафимова е първият български перкусионист, на когото е присъдена втора награда на Петдесет и шестия международен музикален конкурс ARD в Мюнхен и първа награда на Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт – Германия. През 2014 Василена прави своя дебют в „Карнеги хол” в Ню Йорк, а година по-късно заедно с Тома Енко (пиано), е първият изпълнител на маримба в историята на церемонията по връчването на френските награди Victoires de la Musique Classique.  През 2016 дуото Тома Енко & Василена Серафимова записва първия си компактдиск Funambules за „Дойче грамофон”, а през 2017 музикантите са удостоени с втора награда от Международния камерен конкурс в Осака – Япония.

 През 2013 Василена заедно с Жан-Батист Льоклер създава Paris Percussion Group. Тя е и артистичен директор и съосновател на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти в България (2009, 2012, 2014, 2016). Често е лектор на майсторски класове в Европа, Централна и Северна Америка, и Азия.

Един от последните й музикални проекти e дуо с композиторката на електронна музика Клое. Двете иноваторки са поканени от Ксавие Вейан във Френския павилион на Венецианското биенале през 2017.

Прочетете също:

От АБВ алармират областния на Плевен за липсата на осветление в „Кайлъка”

Писмо до областния управител на Плевен ще внесат от ПП АБВ – Плевен, с което ...