Начало / Здравеопазване / Днес отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Днес отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Началото на неговото отбелязване е поставено през 1988 г. от Световната здравна организация, която се стреми да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с болестта.

Вече 30 години епидемията е глобален здравен, социален и икономически проблем и една от причините за висока смъртност. В същото време в последния доклад на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН се подчертава, че активната превенция и достъпа до антиретровирусно лечение могат да преобърнат тази негативна тенденция.

Само за първите седем месеца на тази година година са открити нови 126 българи с ХИВ–инфекция при изследвани над 151 343 лица, сочат данните на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването. 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирали по сексуален път. Така носителите на ХИВ в страната са официално 2 169 лица.

В  последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. И през тази година три четвърти от новите случаи са мъже, а една четвърт – жени. Според пътя на инфектиране 36% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 52% – при хомо/бисексуален контакт, а 12%  – при инжекционна употреба на наркотици.

СПИН е заболяване, което се причинява от вируса на човешкия имунодефицит – ХИВ. Има три основни начина за предаване на ХИВ: по сексуален път – при сексуален контакт без презерватив с човек, инфектиран с ХИВ; по кръвен път – при използване на замърсени с инфектирана кръв игли, спринцовки и др. инструменти за инжектиране; от ХИВ-позитивна майка на бебе – по време на бременността, раждането и кърменето.

В България всеки има възможност да получи качествено и съвременно изследване за ХИВ. Изследването може да се осъществи в мрежата от Кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), както и в 17-те мобилни медицински кабинета в страната. При необходимост това може да стане в лечебно заведение, а за представителите на най-уязвимите групи – в нископраговите центрове към неправителствени организации. При поставяне на диагнозата, всеки ХИВ-серопозитивен получава информация за това къде и как може да получи специализирана медицинска помощ. В България съществуват пет сектора или отделения за проследяване и лечение на пациенти с ХИВ/СПИН към клиники за инфекциозни болести – в  София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

Прочетете също:

Ваксини срещу COVID-19 ще се поставят в кабинет в УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен

Тази събота и неделя (4 и 5 декември) имунизация с ваксина срещу COVID-19 ще се ...