Начало / Любопитно / Днес е Международният ден на Червения кръст и Червения полумесец

Днес е Международният ден на Червения кръст и Червения полумесец

червен кръст  и червен полумесец

Днес отбелязваме Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Този ден се празнува от 1953 г. по решение на международната конференция на Червения кръст в чест на годишнината от рождението на Анри Дюнан (1828 г.), швейцарски общественик и носител на Нобелова награда за мир за 1901 г., инициатор за основаването на Международния комитет на Червения кръст през 1863 г. Именно той през 1859 г. организира лазарет и оказва помощ на ранените при битката при Солферино. При тази битка по време на  австро-итало-френската война от 1859 г., състояла се на 24 юни 1859 г., загиват  22 хиляди австрийци и 17 хиляди французи и италианци. Анри Дюнан, който бил свидетел на битката, бил потресен от мащабите на кръвопролитието и решил да направи всичко възможно, за да облекчи страданията на войниците. Така той става основоположник на Червения кръст.

Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец обединява повече от 400 млн. души в 175 страни. Официалното наименование Международен червен кръст е утвърдено през 1928 г. на международна конференция в Хага. През 1906 г. в Османската империя се появява благотворителна организация Червения полумесец, аналог на Червения кръст.

През декември 2005 г. дипломатическата конференция на международното движение Червен кръст и Червен полумесец утвърждава още една емблема, наречена Червен кристал. Според активистите на движението тази емблема е по-подходяща, тъй като не носи в себе си нито религиозен, нито политически смисъл.

Прочетете също:

С карнавално шествие започва програмата на  Община Плевен за 1 юни

Разнообразна програма са подготвили от Община Плевен за най-малките по повод Международния ден на детето ...