Акценти
Начало / Любопитно / Днес е Денят на свободната преса

Днес е Денят на свободната преса

свободен печат 1

На 3 май по цял свят се отбелязва Денят на свободната преса (World Press Freedom Day). Той е обявен през 1993 г. от Общото събрание на ООН. Идеята за честване на подобен ден възниква по инициатива на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата. ЮНЕСКО признава, че в основата на демократичното общество и свободната държава стои независимата преса.

Целта на празника е да се повиши информираността относно значението на свободата на печата и да се напомня на различните правителства по света за тяхното задължение да спазват и подкрепят правото на свобода на изразяване, залегнало в Всеобщата декларация за правата на човека.

Всяка година ЮНЕСКО връчва специална награда „Гилермо Кано”. Тя се присъжда на отделно лице, организация или институция, които имат специален принос в областта на защитата или насърчаването на свободата на пресата. В номинациите участват журналисти и организации от цял свят. Обикновено награждавани са онези номинирани, работили при висока степен на риск.

Наградата е създадена през 1997 г. Присъжда се по препоръка на независимо жури, съставено от 14 членове. Имената са предоставени от регионални и международни неправителствени организации, работещи за свободата на пресата. Наградата носи името на Гилермо Кано Исаза, колумбийски журналист, който е убит пред офиса на неговия вестник „Ел Еспектадор” в Богота на 17 декември 1986 година. Кано посвещава кариерата си на борба срещу мощните наркобарони от Колумбия.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...