Начало / Култура / Детски творби от цял свят за „Нощ в галерията“

Детски творби от цял свят за „Нощ в галерията“

Представителна изложба от международното „Биенале на фантазията” – град Мартин, Словакия ще бъде показана в залите на Художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен. Изложбата ще бъде част от програмата на Европейския проект „Нощ в галерията”. Колекция от 139 детски творби живопис и графика, подбрани от деветнадесетото издание на конкурса в град Мартин ще покажат върхови постижения в областта на детското изобразително изкуство на школи от различни страни. Тази изложба е плод на дългогодишното творческо сътрудничество между организаторите на престижния арт форум и известната плевенска арт школа „Колорит”. Организатори на международния конкурс и изложба за детски изящни изкуства  „Биенале на фантазията” са Турцианска галерия – град Мартин, Министерството на културата, Министерството на образованието и Словашката национална библиотека.

Повече от 40 години в творбите на деца от различни краища на света се срещат доброто и злото, светлината и тъмнината, любовта и омразата, мъдростта и глупостта –  пречупени през класическата приказка, легендите и митовете, кодирани в различните култури. Според организаторите детето е основен фактор, а също  и  чувствителен барометър на реалността, която често се интерпретира от тях в свят на въображение и мечти. Темите на всяко Биенале на фантазията са различни и са предизвикателство към детската чувствителност и въображение. Обединяващото в множеството от десетки хиляди творби е безграничната фантазия, спонтанно изразена от децата чрез различни техники и стилове. 

През месец май тази година в град Мартин ще бъде открита 20-то юбилейно издание на Биенале на фантазията, което е най-престижното събитие за детското изящно изкуство в Словакия. Неговата тема е „Светлината”. Координатор и автор на концепцията на този значим международен арт проект е Ярмила Ковакова – Директор на Турцианска галерия в град Мартин. Децата от арт школа „Колорит” са представили своя колекция и в това издание на конкурса и очакват резултатите от своето участие, информира ръководителката на школата Майя Ананиева.

Прочетете също:

Отличия за Фолклорна група „Вълшебни звуци” от село Победа от фолклорен събор

С Второ място, Грамота за отлично представяне и статуетка се завърна фолклорна група „Вълшебни звуци“ ...