Акценти
Начало / Икономика / Депутати обсъдиха  с пчелари в Плевен проблемите на сектора

Депутати обсъдиха  с пчелари в Плевен проблемите на сектора

По инициатива на Областния съвет на пчеларите в Плевен  се проведе среща с народните представители от Парламентарната група на „БСП за България” проф. Светла Бъчварова и Чавдар Велинов.

„В сектор пчеларството в нашата страна има  много проблеми, някои от които  нерешени от години.”, споделиха пчеларите. Липсата на организационно и научно ръководство в сектора; несъвършенството  на нормативната уредба, отравянията при провеждане на растително-защитни мероприятия от арендаторите; ниските добиви на стокова продукция; високата смъртност сред пчелите; болестите; кражбите; изчезването на пчелите; невъзможността пчелари с регистрирани пчелини  да участват в националната програма по пчеларство;  забавените  плащания по Програмата за развитие на селските райони; ниските изкупни цени на пчелния мед, са само част от проблемите, които бяха представени пред народните представители.

Пред присъстващите депутатът Чавдар Велинов заяви, че пчеларството е венецът на земеделието, но нерешените нормативно от държавата проблеми в сектора, го превръщат в “трънен”.

„Необходими са незабавни изменения  и допълнения на Закона за пчеларските производители и радикална промяна в подхода при неговото прилагане”, категорична бе проф.  Бъчварова.

Прочетете също:

Възможностите за сътрудничество с плевенския бизнес представи Почетният консул на Йордания

„Възможности за икономическо сътрудничество с град Зарка, Хашемитско Кралство Йордания” беше темата на проведена днес ...