Начало / Политика / ДЕН призовава депутатите да спрат поправките в Закона за филмовото изкуство

ДЕН призовава депутатите да спрат поправките в Закона за филмовото изкуство

Гражданско сдружение Достойнство на един народ – ДЕН, подкрепя справедливите възражения на Българските филмови дейци срещу промените в Закона за филмовото изкуство /ЗФИ/.  В позиция от ДЕН заявяват, че тези промени поставят на изпитание нашите творци, получили световно признание и възможността им да произвеждат качествено българско кино.

Ето какво още се казва в позицията на ДЕН:

„Поправките, внесени между първо и второ четене от Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти и одобрени набързо от парламентарната комисия по култура, нанасят щети в няколко посоки. Те премахват механизма,  гарантиращ размера на годишната субсидия за филмопроизводство и контрола на Парламента в процеса на вземане на решения, както и осигуряването на относителна независимост на кинотворците.

Ние от ДЕН не можем да се съгласим, че всичко това може да бъде оставено в ръцете на субективния фактор – в случая на министъра на финансите. Тревожно е, че бюджетните средства, които по първоначален замисъл трябваше да финансират производството на български игрални, документални и анимационни филми се пренасочват към комерсиалните телевизии, привличащи големите рекламодатели за своите продукции. В тези предложение прозира опит за намеса на лобистки намерения и конфликт на интереси от страна на определени депутати от ГЕРБ. И всичко това се случва в момент на дългоочакваното увеличение на държавната субсидия за българското кино, особено след гръмко обявените от премиера милиони в повече за кино през 2021г.

Ние сме категорични, че внесените промени не бива да бъдат приемани на второ четене в парламентарната зала. Ако това се случи, то ще е за сметка на бъдещето на кинопроизводството, което е част от българската национална култура, и без това страдаща от недофинансиране в последното десетилетие.

Да лишиш нашите талантливи сценаристи, режисьори, оператори, актьори от държавната субсидия за производството на качествени филми означава да лишиш българската публика от стойностни родни кинопродукции, да затвориш пътя им към чуждестранните киносалони и към международните кинофестивали. Там, където български филмови продукции са печелили и могат пак да печелят престижни награди, а авторите им да се радват на заслужените аплодисменти на публиката в киносалоните“.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...