Начало / Образование / Две училища в региона ще бъдат закрити

Две училища в региона ще бъдат закрити

класна стаяЗа новата учебна година 2014/2015 в област Плевен ще отворят врати 115 училища. Очаква се във всяко едно от тях учебната година да започне нормално, заяви Албена Тотева, началник на Регионалния инспекторат по образованието в Плевен.

Две училища в региона обаче ще бъдат закрити . Едното е държавно – Професионалната гимназия по добив на  полезни изкопаеми и газоснабдяване „Проф. Георги Златарски” – Долни Дъбнил Другото е общинско  –  ОУ „Христо Ботев” в село Староселци, Община Искър .

Причина за закриването на училищата е намаляване на броя на учениците за разкриване на паралелки дори в критичния минимум за съществуването им, обясни началникът на Регионалния инспекторат.  Като закриването на  училището в село Староселци става след решение на Общинския съвет в град Искър. Професионалната гимназия „Проф. Георги Златарски” се закрива по предложение на РИО – Плевен,  след извършена проверка там. Албена Тотева уточни, че през последните две години професионалната гимназия не е включвана в държавния план-прием и там не се осъществява  дневна форма на обучение, а само задочна и самостоятелна. От новата учебна година  учениците от гимназията, заедно със задължителната учебна и училищна документация,  ще бъде насочена към Професионалната гимназия по подемна,строителна и транспортна техника „Г. С.Раковски” – Плевен.

Прочетете също:

В НУ „Христо Ботев” – Плевен отбелязаха Деня на розовата фланелка   

С „НЕ на тормоза, но НЕ само за един ден“, четвъртокласниците от НУ „Христо Ботев“-Плевен ...