Акценти
Начало / Последни новини / Две бронзови отличия за плевенските шахматисти от финала на „Надеждите на България“

Две бронзови отличия за плевенските шахматисти от финала на „Надеждите на България“

Nadejdite_na_sveta_1

Два бронзови медала спечелиха плевенските шахматисти от Националния турнир „Надеждите на България“, организиран за трета поредна година от ШК „Веселин Топалов 2006“ Варна. В надпреварата се включиха 105 деца от Варна, Шумен, Благоевград, Пловдив и Плевен.

От есента на 2013 г. във всеки един от тези градове се проведоха по пет ежемесечни турнири и първите 4-ма класирани във възрастови групи до 8, 10, 12 и 16 г. получаваха квота за участие на финала в Трявна. Тазгодишното издание на „Надеждите на България“ беше заключителен акорд за тригодишния проект, финансиран от фондация „Америка за България“. В рамките на Проекта в петте шахматни центъра се обучаваха общо над 500 деца. На най- успешните състезатели се предостави възможност за безплатно участие в общо 21 турнира с различна степен на сложност- регионални, национални и международни. В тях шахматистите изиграха по 105 турнирни партии във веригите „Млад гросмайстор“ по места, по 21 партии в Националния турнир „Надеждите на България“ в Трявна и по 27 партии на международния фестивал „Надеждите на света“ в кк „Св. Константин и Елена“.

Nadejdite_na_sveta_4

В групата до 8 години, Данислав Гърков, първокласник в НУ „Христо Ботев“ се класира трети с актив от 5 точки от 7 възможни. Бронзовото отличие бе заслужена награда за малкия шахматист, състезател на СКШ „Плевен XXI“, който спечели първото място и на петте турнира от веригата „Млад гросмайстор“, проведени в Плевен през тази учебна година. Малко не достигна на 6-годишната Нора Рашева да се нареди сред медалистите. Тя приключи надпреварата в тази възрастова група с 4,5 точки и пето място от общо 27 момичета и момчета. С по 4 спечелени точки Самоел Вътков и Валентин Филипов са съответно 10-ти и 13-ти, а Алекс Борисов остана 16-ти с 3,5 точки.

При 10-годишните от плевенчани най-добре се представи Кристиан Милев, третокласник в НУ „Христо Ботев“ Плевен, който се класира осми с 4,5 точки. Шахматистите от Червен бряг Преслав Велюв и Патрисие Найманова заеха 11-то и 15-то място, съответно с 4 и 3,5 точки. И в тази възрастова група участниците бяха 27.

Nadejdite_na_sveta_2

Захари Иванов от СОУ „Иван Вазов“ Плевен се представи най-добре от плевенчани в групата до 12 години. Той зае 7-то място с 4,5 точки в конкуренцията на 28 момичета и момчета.

При най-големите до 16 години, Давид Цветанов, ученик в МГ „Гео Милев“ Плевен, успя да се пребори за бронзовия медал. В шестицата се класира и Владимир Върбанов.

Прочетете също:

Разкрита е дарителска сметка за възстановяване на Медицински университет – Плевен след пожара 

След огнената стихия, която на 29 септември опожари над 800 кв.м покривна конструкция  на Медицински ...