Акценти
Начало / Политика / ДБГ иска международно разследване на опита за отравяне на Емилиян Гебрев

ДБГ иска международно разследване на опита за отравяне на Емилиян Гебрев

В писмо, изпратено до посолството на Кралство Великобритания, ръководството на Движение България на гражданите поиска международно разследване на случая с отравянето на български бизнесмен, сина му и още едно лице. Случаят наподобява опита за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му в Англия.

Вече 4 години българската държава отказва да стигне до отговора на най-важния въпрос – КОЙ и с каква цел е поръчал убийството на собственика на една от големите компании за производство и търговия с оръжия в България. ДБГ иска международно разследване, тъй като нито едно убийство на знакови бизнесмени през последните години не бе разкрито.

Дори и след обясненията на главния прокурор, остава неизяснено защо вместо да проверят лицето, което се опита чрез офшорно дружество да придобие враждебно фирмата на отровения бизнесмен, службите в България се занимават със съставките в салатата му. В случая много по-важни въпроси трябваше да получат отговор. Като например: Как са отровени трима души, които са били на различни места; От групата на Новичок ли е веществото, причинило отравянето; Има ли отношение към случая руският агент, който според данните на британските служби е пристигнал в България в периода на отравянето; Отравянето част ли е от опита за отнемане на едно от най-големите оръжейни дружества; Имат ли други държави интерес да ликвидират българския военно-промишлен комплекс?

Считаме, че с имитиацията на действия министър-председателят Борисов хвърля огромна сянка върху имиджа на България като суверенна правова страна, казват от ДБГ и допълват, че, ако не се стигне до истината, ще се засилят съмненията за съпричастност на правителството към извършваните престъпления. Те припомнят, че преди години министърът на икономиката опита да отнеме собствеността на същата военна компания чрез национализация.

ДБГ счита, че държава, в която остава без последствия опит за враждебно придобиване на стратегически бизнес за милиони от лица, които вече са ликвидирали бизнеси за милиарди, е не европейска, а криминална държава.

Прочетете също:

Ювентус измъкна точка с дузпа в края

Ювентус и Локомотив (Мездра) завършиха 2:2 в плевенското село Малчика. Двубоят е от 11-ия кръг ...