Начало / Общество / Грубо отношение към кърмачка обедини млади майки във фейсбук

Грубо отношение към кърмачка обедини млади майки във фейсбук

На импровизиран протест в петък приканваха чрез фейсбук майки кърмачки от Плевен. Повод за недоволството им станал разказът на майка на 11-месечно момченце, която  била изгонена от охраната на голям магазин в центъра на Плевен, докато се опитвала да накърми детето си на стълбищна площадка, отделена с врата от фоайето към  тоалетната на магазина. Мотивът на охраната бил, че пречи да се минава. Тук не е място за кърмене, какво ще стане, ако всички майки дойдат да кърмят тук, заявил охранителят. Майката спокойно обяснила, че само за пет минути трябва да седне някъде на тихо и по-тъмно място, за да нахрани детето си и ако точно в този момент някой иска да мине, веднага ще направи място. Все пак става въпрос за страничен вход, който едва ли е толкова използваем. Охранителят останал непреклонен.

„Живея в квартал „Сторгозия” и когато излизам с детето на разходка, винаги ми се налага да го кърмя някъде навън. За съжаление в Плевен няма специално обособени места за това. През лятото търсим по-отдалечени и закрити места в парковете. Но със застудяването става проблем”, разказа майката.

За неприятния случай тя споделила във фейсбук и срещнала пълна подкрепа. До заплануваното демонстративно кърмене пред магазина не се стигна, но няколко кърмачки  все пак се събраха, за да изразят недоволството си от отношението към тях. Ние не правим нито нещо грозно, нито го правим демонстративно, защо срещаме такова отношение, недоумяваха те. Ако към по-големите магазини в центъра на града има стаи за майки с деца, както е вече в много градове в страната, до подобни неприятни случки няма да се стига, коментираха те.

Добре е да се знае, че според съвременните схващания бебенцата се кърмят не на определен час, а когато поискат, за да бъдат спокойни, обясни Десислава Бетова, консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“.  Ето защо има нужда от места, където майките да могат да накърмят спокойно децата си. „Кърменето не трябва да бъде скрито, потайно. То е нещо естествено. Недоумявам защо майката е срещнала подобно отношение, при положение че не е направила нещо нередно, а просто е търсила спокойно място да нахрани детето си”, изрази общото мнение Деси Бетова.

Майките разказаха и за друг парадокс. След ремонта, на жп гарата в Плевен е направена стая за кърмачки, но тя може да се ползва единствено, ако майката ще пътува. А тези, които са отишли да посрещат или изпращат свои близки, нямат право да я ползват, разбрали от горчив опит младите жени.

На снимката: Това е стълбищната площадка, която майката използвала, за да накърми детето си и била изгонена от охраната на магазина.

Прочетете също:

Преместваеми обекти в Плевен ще се поставят само по схема и одобрение от главния архитект на Общината

Общинският съвет на Плевен прие промени в общинската Наредба №15 за реда и условията за ...

Един коментар

  1. чебурашка

    хм… а защо никой не прави проблем, когато ядат баници, сандвичи, дюнери, пици и какво ли още не, ходейки из града???