Акценти
Начало / Общество / Голяма задушница е

Голяма задушница е

Днес отбелязваме Голяма Задушница. Тя е една от трите в българския църковен календар – Голяма Задушница,ЧерешоваЗадушница и Архангелска Задушница. Голяма Задушница се отбелязва в събота преди Месни Заговезни и Великденския пост. Нейната дата е подвижна, но винаги е осем седмици преди Великден.

На този ден сутринта се извършва заупокойна молитва в храмовете за душите на мъртвите. В църквата се носи варено жито, хляб и вино, които се осветяват от свещеник. След службата се ходи на гробища, за да бъдат почетени покойниците. Едната част от храната се оставя на гроба, а другата част се раздава на близки и познати за Бог да прости.

С осветеното в църквата червено вино се полива гробът.

Според народното вярване на този ден душите на мъртвите се връщат и стоят до собствения си гроб. Затова техните живи роднини им носят хляб и вино. Ритуалното подаване и поливане служи за засищане на душите на починалите близки. След това се пали свещ на гроба, за да не се лутат душите в тъмното.

Деня след Голяма Задушница българите отбелязват Месни Заговезни, който е първият пролетен празник.

Прочетете също:

ЛЕОНИ България дари книги на Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен

Класически заглавия на бележити български и чуждестранни автори като Елин Пелин, Чудомир, Алеко Константинов,  Йордан ...