Акценти
Начало / Общество / Главният секретар на МВР утре е в Кнежа, за да наблюдава провеждащото се учение

Главният секретар на МВР утре е в Кнежа, за да наблюдава провеждащото се учение

Утре,  20 ноември,  от 14.00 часа главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов ще бъде в Кнежа, за да наблюдава деконтаминация (радиоактивно обеззаразяване), която ще се извърши от участници в занятие от Националното пълномащабно учение „Защита 2019 година“, което започна днес.  Главен комисар Ивайло Иванов ще бъде на специално изградения за целта Обединен контролно-пропускателен пункт на изхода на Кнежа, посока Оряхово.

Националното пълномащабно учение „Защита 2019 година“ се ръководи от Национален щаб, ситуиран в София. Ръководител на Националния щаб е министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

В работата на щаба участват представители на всички държавни структури, ангажирани с конкретни действия при въвеждане на Външния авариен план на АЕЦ „Козлодуй“. Целта на тазгодишната тренировка е да бъдат проверени действията на Единната спасителна система при възникване на произшествие на територията на атомната централа. Пълномащабното учение се провежда в рамките на два дни, като на 19 ноември е щабната му част, а утре – 20 ноември, ще бъдат проиграни ситуации на територията на областите София град, Монтана, Враца и Плевен. Действията на всички структури на Единната спасителна система се наблюдават от представители на Международната агенция за атомна енергия, Беларус, Украйна и Русия, както и на посолството на Япония у нас.

Според сценария на учението, на 19 ноември, около 9 часа, в Националния оперативен център на ГДПБЗН-МВР е получено съобщение от АЕЦ „Козлодуй“ за възникнала технологична авария – паднал транспортен контейнер с отработено ядрено гориво от 30 метра височина, късат се шест от шпилките на капака и се получава отвор между деформирания капак на контейнера и корпуса му. При удара ремаркето се разрушава и парчета от него повреждат външната врата на транспортния коридор. Аварията е класифицирана като обща. На по-късен етап се предприемат действия за укриване и евакуация на населението. В условията на непрекъснато усложняваща се обстановка спасителните екипи подпомагат херметизирането на сгради в района и организират провеждането на медицински профилактики.

Прочетете също:

Прекъсвания на електрозахранването в части от община Плевен ще има на 28 май

Ремонтни работи по електропровод 110 kV, който е собственост на Електроенергийния системен оператор, налагат промяна ...