Начало / Последни новини / Георг Спартански: Предстои Общинският съвет да вземе тежко решение за бъдещото финансиране на спортните клубове

Георг Спартански: Предстои Общинският съвет да вземе тежко решение за бъдещото финансиране на спортните клубове

Повече делнични, отколкото празнични бяха думите, с които кметът Георг Спартански се обърна към събралите се спортисти, треньори и спортни деятели в Актовата зала на Община Плевен, където се проведе тазгодишната церемония за връчване на наградите „Спортист на годината”.

Кметът започна с това, че през изминалия мандат  е направил възможното в рамките на законовите му правомощия да спортът да получи повече от това, което е получавал предните години.

Той обобщи, че сумата, която Община Плевен разпределя годишно между частните спортни клубове, заедно с тази за частните ОФК „Спартак” – Плевен, и „Вихър” – Славяново, е близо 700 хил. лв. „Но да кажем, че имаме спортна зала на модерно ниво ще бъде силно преувеличено”, подчерта Спартански и посочи, че голяма част от инфраструктурата се стопанисва от държавата, от която е поискана помощ както чрез проведените лични срещи с Министъра на спорта Красен Кралев, така и чрез изпратени писма до институциите.

„Готови сме да помагаме на всички и го правим според възможностите си. Парите по Наредба № 33 даваме с ясното съзнание, че трябва да влагаме в спорт, защото носят принадена стойност, т.е. те са в полза на обществото. Но без държавна помощ няма как да се реализират крупни инвестиции в областта на спорта. През новия мандат на Общинския съвет му предстои да вземе тежко решение – дали да даде тези средства за подпомагане на спортните клубове, или да спре финансирането, защото спортните клубове са частни и не сме длъжни да ги финансираме, а средствата да влагаме поетапно за ремонт на спортната инфраструктура”, каза още г-н Спартански. Той не скри огорчението си, че определени спортове и клубове са използвани в предизборната кампания срещу него за политическите цели на един от кандидатите и призова с началото на новата 2020 година всички да се захванем на работа и да я свършим по най-добрия начин. Кметът пожела на спортните деятели да бъдат здрави, упорити в това, което правят, и изрази увереност, че през предстоящата олимпийска година  ще имаме и наши плевенски представители.

 

Първо място с еднакъв брой точки и титлата „Спортист на годината” споделиха каратистката Ивет Горанова от КБИ „Петромакс” и кикбоксьорът Димитър Пенчев от СК „Скорпион”. На трето място се класира Иво Илиев /борба/.

В категорията „Перспективни състезатели” на първо място комисията класира Цветан Сирашки /борба/ с подгласници Добромир Николов /лека атлетика/ и Георги Георгиев /лека атлетика/. Сред младите таланти до 14 години призът за първо място отиде при Йоана Константинова  /тенис на корт/, следвана от Ева Русева /шах/ и Валентин Илиев /триатлон/.

„Треньор на годината`2019” стана Ангел Ленков Стефанов /КБИ „Петромакс”/.

В категорията „Отбор на годината” призът отиде при БК „Спартак Плевен” /мъже/. Поощрителната награда за достойно представяне спечелиха юношите младша възраст до 14 години на хандбален клуб „Полюс ТМ”.

Почетни плакети за техните юбилеи и за принос в спорта от името на Община Плевен бяха връчени на изявените спортни деятели Светослав Топузов /лека атлетика/ – 70-годишен юбилей, Никола Николов /лека атлетика/ – 80-годишен юбилей, Георги Пандов /баскетбол/ – 80-годишен юбилей, и Камен Пенчев /кик бокс/.

Поздрав към наградените и всички присъстващи на церемонията поднесоха децата от ФА „Нашенчета“ към ЦРД – Плевен.

 

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...