Акценти
Начало / Общество / Георг Спартански на Трети март: Да обичаме България, но не за един ден, а всеки ден (снимки)

Георг Спартански на Трети март: Да обичаме България, но не за един ден, а всеки ден (снимки)

„Трябва да сме горди, че сме българи и да обичаме България, но да не я обичаме за един ден, а да я обичаме всеки ден. Да помним заветите на тези, които оставиха костите си по цялата българска земя. Да помним, че съединението прави силата, да имаме тази  сила, национална гордост, национално достойнство и национално  самочувствие да се заявяваме като горда, свободна и независима нация наред с всички други нации в Европа в едно общо европейско семейство” – това каза в приветственото си слово кметът Георг Спартански по повод днешният Трети март.

По традиция тържественото честване Националния празник на България – Трети март, започна с издигане на националния флаг и отслужване на панихида в памет на загиналите за Освобождението от митрополит Игнатий и свещеници от плевенските храмове.

На тържествения ритуал по повод Националния празник 3 март присъстваха кметът на Община Плевен Георг Спартански и неговите заместници, народни представители от 44-ото Народно събрание на Република България, избрани от 15-и Плевенски многомандатен район, областният управител Мирослав Петров, общински съветници,  представители на дипломатическия корпус, военнослужещи, граждани. Облечени с униформи, строени бяха и младите ботевци от НУ „Христо Ботев”, ученическият гвардейски отряд от ОУ „Д-р Петър Берон”, ученическият гвардейски духов оркестър към СУ „Иван Вазов”.

„Всяка държава има дати, които са знакови за нейната история. Всяка дата има своето символно значение. Така е и с дата 3 март. Не само затова, че  на 3 март България възкръсва от пепелищата след петстотингодишно забвение и се връща на политическата карта на Европа. А затова, че е началото на ново Възраждане за българската нация, бъларския дух и българското племе. Отричана и  възхвалявана през тези 141 години, тази дата е крайъгълен камък. Датата 3 март остава в българската история като ден първи на новата българска държава и новата българска държавност”, отбеляза още в словото си кметът Георг Спартански.

Той подчерта, че 3 март не идва наготово, а е резултат от поредица от събития, довели до възстановяването на българската държава. „Ние трябва да сме горди, че свободата не ни е дадена даром. За нея платихме с кръвта на стотици хиляди български синове и дъщери. Русия дойде да освободи един  братски славянски народ и това ние никога няма да го забравим.”, каза още Спартански, като призова да не се делим на русофили и русофоби, защото да мразиш „не е израз на национално самочувствие, а на национална комплексарщина”.

В обръщението си към стотиците плевенчани, събрали се на площада под развени български знамена, областният управител Мирослав Петров подчерта, че в деня, в който отбелязваме 141 години от паметната дата 3 март, всички трябва да сведем глави пред тези, чиито имена останаха неизвестни за историята, но платиха с живота си нашата свобода. Днес тържествува безсмъртието, признателността и свободата, каза той.

Десетки венци и цветя бяха поднесени пред вечния огън на Мавзолея. Официални лица и граждани склониха глави в почит към загиналите за Освобождението на България.

Празничният ден продължи с голям концерт в ДКТ „Иван Радоев”, организиран от Община Плевен.  В него участват „Ева квартет”, инструментална формация „Арта”, солисти на „Мистерията на българските гласове”, Ансамбъла „Филип Кутев” и оркестъра за народна музика на БНР.

Прочетете също:

Пулмолозите съветват: Още при първите симптоми на грип потърсете лекар

„В България хората масово се самолекуват, купуват си антибиотици, от които при грипна инфекция няма ...