Начало / Икономика / Георг Спартански: Мълчаливо да бойкотираш администрацията не е подход

Георг Спартански: Мълчаливо да бойкотираш администрацията не е подход

Мълчаливо да бойкотираш работата на администрацията – не го разбирам, това за мен не е подход. Така коментира кметът Георг Спартански резултата от гласуването днес на План-сметката за приходите от такса битови отпадъци и разходите за услуги по събирането, извозването и обезвреждането на битови отпадъци и чистотата на територията на общината през 2018 година. След гласуване, предложението за План-сметка беше подкрепено от 20 от съветниците, 1 беше „против”, а 19 – „въздържал се”. С мотив, че пултът му не работи и гласът му не е отчетен, един от съветниците поиска прегласуване на точката. След второто гласуване „за” бяха 19, „против” – 1, „въздържал се” – 16 от съветниците. Така предложената План-сметка не беше приета на днешната сесия.

„Бих приел решение със съответните аргументи, но мълчаливо неподкрепяне на План-сметката на Община Плевен – без аргументи и без позиция, е повече от това, което мога да си представя. Разочарован съм от този подход на съветниците, защото бих уважил всяка позиция „против”. Но мълчаливо гласуване наобратно – на кого, всъщност, прави напук? На мен, на Общината или на гражданите на Плевен? Ще видим как ще излезем от тази ситуация, но мисля, че не е това начинът за работа в Общинския съвет. Четири мандата съм бил общински съветник и никога не съм мълчал, никога не съм крил позиция, заявявал съм „за” или „против” всяка своя позиция”, коментира Спартански.

При обсъждането той даде подробни обяснения и направи категоричното уточнени, че не се предвижда повишаване на такса смет.

 За следващата 2018 година е заложено увеличение на броя съдове за сметосъбиране във всички населени места и допълване със съдове с различен обем, повишаване на честотата на обслужването им, миене на улиците два пъти годишно, почистване на нерегламентирани замърсявания и др. Средствата, които са необходими за тези дейности, както и за отчисленията по Закона за управление на отпадъците и за третиране на отпадъците в Регионалната система, са общо 11 121 200 лв., а очакваните приходи от такса битови отпадъци през 2018 г. са 6 млн. 500 хил. лв. Разликата от над 4 млн. 621 хил. лв. ще бъде покрита от други местни приходи, което ще намали възможностите с тези средства да се правят инфраструктурни ремонти, например, обясни Спартански.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...