Начало / Общество / Георг Спартански: В случаи като на Снежи Кежева индивидуалният подход не работи, трябва генерален подход

Георг Спартански: В случаи като на Снежи Кежева индивидуалният подход не работи, трябва генерален подход

Дълбоко съм убеден, че индивидуалният подход не работи, защото има хиляди  случаи в България, които се нуждаят от същата грижа, но заради  ограничеността на бройките и средствата не я получават. Това коментира кметът Георг Спартански при срещата си с омбудсманът Мая Манолова по повод случая на Снежи Кежева, която остана без асистентска грижа.

„Всяка программа, която се финансира от държавата се провежда по правила, определени от държавата. В случая държавата е отпуснала 140 места за социален помощник, домашен помощник и личен асистент. Естествено  желаещите са повече от местата и отпуснатите средства. Затова се прави социална анкета и класиране, и по точкова система се определят тези, които са най-тежките случаи. Винаги някой остава извън класацията и остава недоволен. И няма как да елиминираме някого по програмата, за да сложим друг на негово място ”, обясни кметът.

Той изрази надежда, че от месец септември, когато ще влезе в сила новият закон за социалната помощ, нещата да се променят и всички наистина нуждаещи се да могат да  получават допълнителната грижа, от която се нуждаят.

Спартански потвърди, че Снежи Кежева, след като подаде молба,  ще получи еднократна помощ, но тя едва ли ще реши проблема й до септември, когато по нов начин ще бъде администрирана програмата.

„Но пак подчертавам, че съм против да се решава проблемът на парче. Твърдя, че когато трябва да се реши проблемът на един човек, трябва да се реши проблемът на всички останали. Трябва системен, генерален подход със законодателни инициативи. Надявам се от месец септември проблемът на тази група наши съграждани да бъде решен веднъж завинаги”, заяви Георг Спартански.

 

Прочетете също:

За последните 24 часа – 3 686 теста, положителните са 330

След направени 3 686 PCR теста за изминалото денонощие са установени нови 330 заразени с ...