Начало / На фокус / Георг Спартански: Благодаря ви, плевналии, че работите с душа и сърце, за да бъде Плевен по-красив

Георг Спартански: Благодаря ви, плевналии, че работите с душа и сърце, за да бъде Плевен по-красив

Благодаря на всички плевенчани, които не напускат града си въпреки трудностите, които работят с ум, душа, сърце и талант, за да бъде Плевен по-красив и да върне своята гордост, да бъде достоен град в огърлицата на българските градове. С тези думи се обърна за поздрав днес кметът Георг Спартански към събралите се да отпразнуват заедно празника на града.

Тържествената церемония започна точно в 11 часа с издигане на знамената  – на българския трибагреник, знамето на Плевен и на Европейския съюз, под звуците на химна на РБългария и на Европейския съюз, изпълнени от Общинския духов оркестър. След това молебен за здраве и блогополучие на плевенчани отслужиха свещеници от плевенските храмове.

„Май е най-хубавият месец на годината, който започва с всенародно честване на Свети Георги  Победоносец, който е закрилник на Плевен. В края на месеца честваме святото дело на великите братя Кирил и Методий. В средата на май ние, плевенчани, и гостите на Плевен отбелязваме този красив плевенски празник”, отбеляза още в празничното си слово кметът Спартански. Той припомни дълголетната история на плевенските земи, която започва още от траките. Подчерта, че в Плевен е създадено първото девическо училище от Анастасия Димитрова и първият революционен комитет от Васил Левски. „Плевен е дал на България много  – дал е велики дейци на изкуството, културата, науката. Ние се гордеем с постигнатото от  нашите предшественици”, изтъкна Спартански.  Той акцентира и върху предстоящите важни годишнини, които Плевен тържествено ще отбележи – 140 години от Освобождението на града, 110 години от създаването на военноискотрическите комплекси и 40 години от създаването на Плевенската панорама. „Тези събития ни задължават нас, следовниците на юначните плевналии, творили и създали с ума и сърцето си този град, да вървим по техния път, да бъдем достойни следовници на техните завети”, допълни още кмета и призова за единство. „Защото Плевен може, когато е обединен и когато следва неотстъпно своите цели”, завърши приветственото си слово кметът Георг Спартански.

Поздравителен адрес по повод Празника на Плевен беше изпратил  премиерът Бойко Борисов и областният управител Мирослав Петров.

Тържествената програма продължи с изпълнения на Общински хор „Гена Димитрова” с ръководител Анелия Дечева. Първата песен, която прозвуча в тяхно изпълнение, беше превърналата се в неофициален химн на града „Песен за Плевен” на незабравимия Емил Димитров.

Да уважат събитието днес в Плевен бяха министърът на правосъдието Цецка Цачева, народни представители, общински съветници,  делегации от побратимените на Плевен градове Ростов на Дон, Русия, Плоцк, Полша, Браила, Румъния, Кавадарци, Македония, бивши кметове на града и граждани.

За Антоанета Костова

Прочетете също:

Спират приема на заявления за саниране на жилищни сгради

Преустановява се приемането на заявления за интерес  и финансова помощ по Националната програма за енергийна ...