Начало / Общество / Георг Спартански, адвокат и общински съветник: Системата за налагане на наказания на причинили катастрофа търпи критика

Георг Спартански, адвокат и общински съветник: Системата за налагане на наказания на причинили катастрофа търпи критика

Георг Спартански Емилия Карабулева

Системата за налагане на наказанията, така както е разписана в Назаказателния кодекс, очевидно търпи критики. Затова не са малко гражданските инициативи, включително  на организации на родители, чиито деца са загинали в катастрофи, които настояват  законодателят да приеме по-строги мерки спрямо нарушителите.  Това каза днес общинският съветник и адвокат Георг Спартански, който се включи в инициативата за отбелязване в Плевен на Международния ден за почит на загиналите в пътнотранспортни произшествия. По неговите думи законът очевидно не работи, щом дава възможност на виновните да се измъкват и не гарантира ефикасно правосъдие и възмездие. В това отношение законодателят е длъжник на българските граждани, подчерта общинският съветник.

Според Спартански проблемът е  във всички нас. „От една страна законодателят следва да усъвършенства закона по посока на налагане на такива санкции, които да действат респектиращо. Съдилищата трябва да ги прилагат ефектгивно, тоест силата на санкцията не е само в нейния размер, а и в нейната неотменност. Очевидно и ние трябва да променим собствената си критичност,  да имаме по-активна гражданска позиция, да проявяваме нетърпимост към тези прояви. Ако граждани, правораздавателна власт, законодателна власт не заработим заедно, войната по пътищата ни ще продължава”, заяви Георг Спартански.

IMG_4777

Прочетете също:

Отмениха заседанието на Общинския съвет в Плевен

Заседанието на Общински съвет – Плевен, което трябваша да се проведе днес от 9 часа, ...