Начало / Култура / Гаровата градинка ще се оживи с творби от Международния симпозиум по скултура

Гаровата градинка ще се оживи с творби от Международния симпозиум по скултура

Творбите от първото издание на Международния симпозиум по скулптура да бъдат разположени в района на Гаровата градинка в Плевен. Това решиха днес общинските съветници след кратък дебат. Решението бе прието с гласовете на 31 от съветниците, 3 гласуваха въздържал се, 4 бяха против.

Във връзка с провеждането на Симпозиума бе назначена общинска комисия, която да определи 5 места в градска среда за разполагане на скулптурите. Комисията е изготвила протокол, който е внесен в Експертния съвет на Общината за становище. Към предложението за сесията днес бяха приложени и конкретните схеми за разполагане на монументално-декоративните елементи.

Съгласно статута на симпозиума той  ще се провежда през две години в Плевен през месец септември, като създадените произведения ще остават собственост на Община Плевен, а творците ще запазват авторските си права. Симпозиумът се организира от Община Плевен, като съорганизатори могат да бъдат включени Съюзът на българските художници, Групата на художниците – Плевен, или физически и юридически лица, които споделят целите и идеите на инициативата. В Симпозиума могат да участват скулптори от страната и чужбина. Жури от експерти ще извършва селекцията на кандидатите и ще посочи петимата автори, които ще творят по време на проявата. Първото издание на Международния симпозиум по скулптура „Плевен 2017” ще започне на 1 септември тази година и ще продължи 35 дни.

За Антоанета Костова

Прочетете също:

Шампионка на СКБ Изобор 11-а в Европа

Шампионката на България – Яна Димитрова от плевенския СКБ Изобор се класира на 11-о място ...