Начало / Култура / Галерия „Бешков” представя изложба български графици във Велико Търново

Галерия „Бешков” представя изложба български графици във Велико Търново

Изложбата „Българска илюстрация от фонда на ХГ „Илия Бешков” – Плевен представя 90 творби на значими и обичани български графици и илюстратори от средата на 70-те и 80-те години на XX в. Колекцията включва имената на Илия Бешков, Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев, работили над оформлението на българска и преводна детска книга, историческа и възрожденска българска литература, световен епос, поезия и български фолклор. Изложбата ще бъде открита днес в 17.00 часа в изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново.

   Многообразието от техники, изразни средства, композиционни решения и художествена проблематика, с които сякаш илюстрацията най-много е облагодетелствана, води до обособяването ѝ в самостоятелен жанр на изобразителното изкуство. Българската илюстрация води  началото си от първите години на   ХХ в. По думите на Любен Зидаров – едно от големите имена в националната ни книжна графика, тя „започва тихо, без претенции, под крилото на живописта, на декоративното изкуство и на графиката”. Първото поколение български художници, работили като илюстратори, дават добра основа на следовниците си – Борис Ангелушев и патронът на плевенската галерия Илия Бешков, извеждат българската илюстрация като автономно звучно изкуство и със собствен профил на обучение в Художествената академия – София. Редом с „приобщаването” на този вид печатна графика, важна роля  в процеса изиграват държавните издателства, които в края на 60-те и началото на 70-те години на XX в. създават благоприятни условия за развитието ѝ. Резултат от това са наградите, които нашите художници получават от националните изложби на българската илюстрация и оформление на книжното тяло и от международни изложби.

Изложбата се реализира като част от националните културни прояви по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Прочетете също:

За седмица засадиха първите 71 нови фиданки по плевенските улици

Само за седмица бяха засадени първите 71 нови фиданки на мястото на премахнати стари дървета ...