Акценти
Начало / Култура / В село Реселец ще се проведе традиционен Национален песенен фестивал „Христо Ковачев“

В село Реселец ще се проведе традиционен Национален песенен фестивал „Христо Ковачев“

В първия уикенд на октомври в плевенското село Реселец ще се проведе станалият вече традиционен Национален песенен фестивал „Христо Ковачев“. Официалното откриване на шестото издание е на 1 октомври  от 10:00 часа. И тази година фолклорният празник се организира от местното читалище „ Тодор Попов-1924“ и кметството, с подкрепата на Община Червен бряг.

Във фестивала ще се  включат певчески групи, хорове и индивидуални изпълнители на автентичен и обработен фолклор към сдружения, народни читалища, пенсионерски клубове и училища, като няма възрастови ограничения за участниците.

„Фестивалът се провежда в памет  на знаменития музикален педагог, радетел за издирване на българската народна и хорова песен  Христо Ковачев. Бележит диригент посветил живота си за съхраняване и разпространяване на песенните бисери от нашия фолклор.

Събитието е на доброволни начала, но е с конкурсен характер. Компетентно жури ще дава оценка в 3 категории – автентичен и обработен фолклор и индивидуални изпълнения. За всяка категория ще има първа, втора и трета награда, медали, дипломи, лауреатски звания.“, информираха организаторите от НЧ „Тодор Попов-1924“.

Прочетете също:

Над 1 000 на 100 000 е заболяемостта от Ковид-19 в Плевен на 14-дневна база

Заболяемостта от Ковид-19 в община Плевен премина границата от 1 000 на 100 000 на ...