Начало / Култура / В Русия правят филм за оригиналната система на цигулковия педагог Йова Йорданова

В Русия правят филм за оригиналната система на цигулковия педагог Йова Йорданова

Добилата световна популярност цигулкова педагожка Йова Йорданова отново е в родния Плевен, където провежда майсторски клас в бащината си къща. Тази година тя работи с ученици от Русия, Германия и България. „За кратката си работа с тях ще покажа какво може да се постигне с моята система, която превръща в удоволствие свиренето. Само за 10 дни те ще имат възможност да напреднат толкова много в  изпълнителското си можене, че да се явят на конкурс”, каза Йорданова.

Основното в оригиналната й система за обучение на млади цигулари е различната постановка на пръстите, която позволява още след първите уроци да се изпълнява вибрато. Йова Йорданова създава специални упражнения, които събира в „Букварче за цигуларче”, издаден вече на няколко езика.

Именитата цигулкова педагожка Йова Йорданова и нейна ученичка кандидатстват за Гинес

В Русия, където Йова Йорданова живее и преподава от 1988 г., подготвят филм за оригиналната й система. Някои от заниманията на Йорданова с ученичките й в Плевен също ще бъдат заснети, за да станат част от филма.

От 2012 г. Йова Йорданова пътува в различни страни, за да представя системата си на свирене на цигулка. Вече е обиколила девет страни. Като член на ЕСТА  – Европейска асоциация на педагозите по струнни инструменти, тя продължава  да получава покани за участия в конгреси, за да представя метода си. В момента Йова Йорданова е редовен преподавател в Московската музикална школа, която носи името на голямата пианистка Артоболевская.

Именитата плевенчанка се гордее със званието „Най-добър педагог”, получила го за това, че всичките ученици, на които е преподавала през последните 10 години, са станали лауреати на престижни конкурси, а една от ученичките й – Катерина Попова, е получила четири Гранд При от международни конкурси и пет Първи награди.

„Още работя с много любов и съм много щастлива, че все още имам възможност да го правя”, сподели Йова Йорданова.

По нейните стъпки на преподавател тръгва и синът й Павел Минев, за когото всъщност Йорданова разработва своя метод. Сега Павел Минев печели овации по световните сцени като концертиращ цигулар.

Тази години той е изнесъл много силни концерти в Петербург. Ласкави отзиви са получили изпълненията му в Лондон.

Московската консерватория издава СД с изпълнения на плевенчанина Павел Минев

Павел Минев е издал шест СД с известни солисти, между които Ксения Башмет, внучката на Юрий Башмет. В тях са включени произведения от Чайковски, Виенявски. А за изпълнението си на Концерт за цигулка и оркестър от Дмитрий Шостакович, за Павел Минев експерти казват, че превъзхожда дори руските изпълнители.

 

 

 

 

 

Прочетете също:

От АБВ алармират областния на Плевен за липсата на осветление в „Кайлъка”

Писмо до областния управител на Плевен ще внесат от ПП АБВ – Плевен, с което ...