Начало / Общество / В Загражден отбелязаха годишнината от края на Втората световна война 

В Загражден отбелязаха годишнината от края на Втората световна война 

На 8 май Община Гулянци и Кметство Загражден организираха тържествена церемония по повод 71 години от края на Втората световна война. Церемонията се проведе по инициатива на Руското посолство и Руския културно-информационен център на паметника на пристанището в село Загражден, който е издигнат в памет на руски войн, загинал във войната.

Гости на честването бяха Кирил Воронков – зам.-директор на Руския културно-информационен център и Александър Гришин помощник-директор. Присъстваха зам.-кмета на община Гулянци Левтеринка Георгиева, секретаря на общината Марияна Трифонова, кмета на Загражден Росен Бешев, ветерани от войните, десетки граждани, съобщават от пресцентъра на Община Гулянци.

чествания Загражден

Венци и цветя на паметника поднесоха Руското посолство, община Гулянци, кметство Загражден, граждани. Честването продължи с литературно-музикална програма на местното читалище и пенсионерския клуб. Особено атрактивни за хората бяха представителите на сдружение към клуб „Традиция 2015” гр. Плевен, които облечени в автентични униформи, дадоха почетен караул на паметника и възпроизведоха тържествен салют. Гостите отдадоха заслужена почит на присъстващите ветерани от войната – Иван Кръстев и Велико Церянов от Загражден.

чествания Загражден 3

Паметника на пристанището в село Загражден е строен през 1984 година със средства от Българско речно плаване гр. Русе, с помощта на Международния червен кръст и очевидци на събитията от селото – Тодор Няголов, Марин Барбоев и Симеон Грабина. Той е издигнат в памет на руският войн Александър Тисанович, който през август 1944 година скача заедно с брат си от немски шлеп, превозващ военнопленници. За съжаление Александър е застрелян до самия бряг на реката. Брат му успява да се спаси с помощта на очевидците. Укрива се няколко дни в селото и заминава за Русия.

чествания Загражден 1

Снимки: Община Гулянци

Прочетете също:

Реорганизираха в Авиационна база ВВУБ в Долна Митрополия

Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия премина към ново длъжностно разписание и се реорганизира в ...