Начало / Образование / В Езикова гимназия – Плевен, отбелязаха Европейския ден на езиците

В Езикова гимназия – Плевен, отбелязаха Европейския ден на езиците

В Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици – Плевен, отбелязаха Европейския ден на езиците. В инициативата се включиха три паралелки от деветите класове, чиито преподавател по английски език е Грета Димова, заместник-директор по учебната дейност и старши учител по английски език. Гост на IX д клас бе Румяна Стаменова, старши преподавател по немски език. Тя беше впечатлена от начина на поведение на учениците пред публика и от представените продукти и интересни факти за езиковото многообразие и за езика като система, което ще бъде неизменна част от международния проект „Комуникации” с работни езици немски и английски, в който гимназията участва.

Учениците интересни презентации и представиха  постери, с които разказаха, че по инициатива на Съвета на Европа със седалище в Страсбург, от 2001 г. Европейският ден на езиците се чества ежегодно на 26 септември. Представлявани от 47-те държави членки на Съвета на Европа, 800 милиона европейци се насърчават да изучават повече езици както в училище, така и извън него. Съветът на Европа окуражава многоезичността на континента с убеждението, че езиковото многообразие е средство за постигане на по-добро междукултурно разбирателство и ключов елемент от богатото културно наследство на Европа.

За учениците от ПГПЧЕ – Плевен е изключително важно да бъдат насърчавани в изучаване и популяризиране на чуждите езици през целия живот, независимо дали с образователни цели, за професионални нужди, с цел мобилност или обмен,  както и сцел подобряване на междукултурното разбирателство и комуникация в Европа, отбеляза Грета Димова.                    За това допринася и активната дейност на гимназията по проекти към програма „Еразъм+”, които за тази учебна година са два: „Бъди във форма за Европа” с работен език английски и „Комуникации” с работни езици немски и английски. Училището поддържа и ученически обмен с лицей от Франция с работен език – френски.                                                                                ПГПЧЕ – Плевен е и със статут на училище европейски посланик и от тази учебна година е и иновативно училище.

Прочетете също:

Гледат мярката за неотклонение на заподозрените за убийството в Кнежа

Съдът в Плевен днес разглежда мерките за неотклонение на двамата обвиняеми от Бяла Слатина, заподозрени ...