Акценти
Начало / Любопитно / Военното контраразузнаване празнува днес

Военното контраразузнаване празнува днес

На днешния ден отбелязваме празника на военното контраразузнаване. На 21 април 1915 година военното контраразузнаване се обособява като самостоятелно звено със заповед  на началник-щаба на Българската войска. То първоначално е подчинено на Разузнавателния отдел при Министерството на войната.

След Деветосептемврийския преврат от 1944 година на него е възложено прочистването на армията от противници на режима. През 1950 година военното контраразузнаване е прехвърлено към Министерството на вътрешните работи като Отдел X на Държавна сигурност. По това време то има няколко подразделения, отговорни за различни части от армията – Генералният щаб, Кабинетът на министъра, тилът, Първа, Втора и Трета армия, Танковата дивизия, Военноморските сили.

През следващите десетилетия структурата на военното контраразузнаване продължава да следва тази на самата армия. Празникът е обявен през 1996 г. Празникът е обявен през 1996 г. В края на 1999 г. управление „Военно контраразузнаване“ в МО става част от служба „Сигурност – Военна полиция и Военно контраразузнаване“ към министъра на отбраната. В резултат на реформа в системата на националната сигурност от 1 април 2008 г. военното контраразузнаване  премина към новосформираната Държавна агенция „Национална сигурност“.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...