Начало / Общество / Военноисторическите музеи в Плевен вече са регионална структура

Военноисторическите музеи в Плевен вече са регионална структура

Правителството преобразува общинската структура Дирекция „Военноисторически музеи“ – Плевен в Регионален военноисторически музей. Създаването на новата музейна структура има за цел постигане на по-добра организация при опазването и популяризирането на културните ценности от периода на Руско-турската война (1877-1878).

Културното наследство от този период е значимо за националната ни идентичност. Дейността на сегашната дирекция включва управление на Панорама „Плевенска епопея 1877“, къща-музей „Цар Освободител Александър II“, параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“, Скобелев парк-музей, къща-музей „Великий Княз Николай Николаевич“, къща-музей „Негово Кралско Височество Карол I“ –  гр. Пордим, и Румънски мавзолей с музеен кът в село Гривица.

Новосъздаденият регионален музей ще поддържа връзки със страните, участнички във войната, ще оказва методическа помощ на музеите, намиращи се на територията на област Плевен и ще осъществява дейност на територията на общини, където не са изградени музеи или обществени колекции, но са исторически свързани с посочения период.

Прочетете също:

Бислимов отново поема футболния „Спартак“

Красимир Бислимов е новият старши треньор на мъжкия футболен отбор на Спартак (Плевен). Той заменя ...