Акценти
Начало / Икономика / Внимание! БНБ предупреждава за фалшиви двулевки

Внимание! БНБ предупреждава за фалшиви двулевки

банкнота
Истинска (вляво) и фалшива банкнота от 2 лв.

 От Националния център за анализ към БНБ е регистриран нов тип неистински банкноти от 2 лева, емисия 2005 г., съобщават от пресцентъра на БНБ.

При този тип неистински банкноти e имитиран основен защитен елемент, който се проверява най-често от населението и касиерите от търговската мрежа – холограмната лента. Характерното в случая е, че оптическите ефекти в значителна степен наподобяват тези при истинските банкноти

Неистински банкноти могат да бъдат разпознати по това, че при пипане с пръстите на ръцете се установява гладка хартия, по-тънка от оригиналната банкнотна хартия и липса на релеф в печатните изображения на лицевата страна на банкнотата.

При поставяне на банкнотата срещу светлинен източник се наблюдава неясно, остатъчно изображение на водния знак – изправен лъв.

От БНБ напомнят, че в случай на съмнение относно истинността на банкнота, трябва да се обърнете към БНБ или към най-близката банка, където ще проверят банкнотата. Ако вече сте приели неистинска банкнота, сте длъжни да я предадете в най-близкото поделение на МВР, където ще Ви издадат документ за това.

От БНБ обръщат внимание, че гражданите също трябва да проверяват банкнотите при приемането им.

Прочетете също:

Разкрита е дарителска сметка за възстановяване на Медицински университет – Плевен след пожара 

След огнената стихия, която на 29 септември опожари над 800 кв.м покривна конструкция  на Медицински ...