Начало / Общество / Вицепрезидентът Илияна Йотова откри паметна плоча в плевенското село Одърне

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри паметна плоча в плевенското село Одърне

„На нашето Народно събрание със златни букви пише, че съединението прави силата, но този надпис не е само за народните представители, които са вътре – те са длъжни да го правят. Този надпис неслучайно е отвън на сградата, защото той се отнася за всеки един от нас – да бъдем по-обединени, да бъдем заедно, за да я има България утре.” С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към жителите и гостите на с. Одърне, област Плевен, където бе открита паметна плоча на загиналите от селото във войните 1912-1945 г.

„Днес често се питаме кои са ни каузите. Като че ли търсим повече упование и гордост назад в миналото ни или са малко общите идеи, които ни дават самочувствие за бъдещето. Не сме изправени пред войни, но сме изправени пред възможността като хора да се опитаме с всички сили заедно – политици, общественост, граждани да направим така, че днес българинът да живее по-добре, да се справим с бедността, която има в държавата ни, да бъдем всички заедно”, посочи Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента с. Одърне е доказателство за това, че в малките места се раждат големи герои, които са заплатили свободата и независимостта на България с кръвта си. Вицепрезидентът подчерта, че изграждането на паметната плоча е не само знак за почит и признание на 41 герои от Одърне, но и знак, че ценим историята си и ще я предадем на тези, които идват след нас. Това е родолюбиво дело и дано да има повече такива в държавата ни, за да е вечна славата на героите, каза Илияна Йотова и поздрави кмета на селото за инициативата. По-рано вицепрезидентът посети реновирания храм в селото „Св. Параскева” и разговаря с кмета Свилен Огнянов. Илияна Йотова получи като подарък картина на местния художник Никола Николов.

На откриването на паметната плоча присъстваха плевенски депутати, заместник-областният управител Татяна Божинова и други.

Снимки: Пресцентър Областна администрация

 

Прочетете също:

Камбанен звън ще огласи Плевен на 3 март

Камбанен звън от всички плевенски храмове в 12.00 часа ще огласи града на 3 март ...