Начало / Култура / Виртуозът Веско Ешкенази: Наслаждавайте се и подкрепяйте вашия оркестър, той е голяма ценност (видео)

Виртуозът Веско Ешкенази: Наслаждавайте се и подкрепяйте вашия оркестър, той е голяма ценност (видео)

Виртуозният цигулар Веско Ешкенази и звездният му брат – диригентът Мартин Пантелеев, препълниха снощи зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие” за концерта им с Плевенска филхармония. Той започна с вдъхновяващото изпълнение на Кончерто гросо за две цигулки на Вивалди в изпълнение на Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев. Последва още едно дуетно изпълнение на двамата – Концерт за две цигулки в ре минор от Бах.

Между изпълненията звездните солисти контактуваха с публиката и не пропуснаха да кажат добри думи за плевенския оркестър. „Наслаждавайте се на вашия оркестър, поддържайте го, подкрепяйте го, идвайте на концертите му , защото това е голяма ценност” – тези думи на Веско Ешкенази бяха посрещнати с одобрителни аплодисменти.

След тях последва великолепното изпълнение на Рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров в която Мартин Пантелеев преобрази до неузнаваемост Плевенска филхармония.

В програмата беше включен и Концерт за цигулка №5 на Моцарт, в който Веско Ешкенази изтръгна магични звуци от уникалния инструмент, на който свири – „Гуарнери дел Джезо от 1738, предоставена му от анонимен дарител чрез фондация Дойче банк, Амстердам. В брилятно изпълнение на Веско Ешкенази за първи път на плевенска сцена прозвуча „Зима” от „Годишните времена в Буенос Айрес” на Пиацола. Музикантът обеща, че ще представи в Плевен в една партитура „Годишните времена” на Вивалди и тези на Пиацола както се изпълняват на световните сцени. Концертът завърши с ръченица из операта „Момчил” на Пипков, в която Веско Ешкенази беше и част от оркестъра, и солист.

Станала на крака, публиката дълго аплодира солистите и оркестъра.

Прочетете също:

ОФК Спартак взе само точка срещу Ком

Спартак и Ком /Берковица/ не излъчиха победител – 1:1 на стадион „Плевен“. Двубоят е от ...