Начало / Образование / Вестник „В@з Буки Веди” бе удостоен с Голямата награда в националния конкурс „Григор Попов”

Вестник „В@з Буки Веди” бе удостоен с Голямата награда в националния конкурс „Григор Попов”

Екипът на училищния вестник на СУ ”Иван Вазов”се завърна преди ден от Разград, където участва в тържествената церемония по награждаване на победителите в Седмия национален конкурс за ученическа журналистика на името на Григор Попов – местен журналист. Кметът на Община Разград връчи Голямата награда на вестника на СУ”Иван Вазов” – внушителен плакет с лика на Григор Попов, както и специална грамота за екипа на вестника. Получихме и две индивидуални награди. Камелия Григорова от 11б бе класирана на второ място за интервюто си с Марта Вачкова „Диагнозата на съвременното поколение е самота”, а Анна Стайкова от 11б взе трета награда за коментара си „Ако искате да видите как Дон Кихот умира за парче салам, включете телевизора”.

Конкурсът е ежегоден. Тази година журналистическите материали трябваше да са по темата „Светът под лупа”. Конкуренцията, с която ние се преборихме, включва 280 текста в различни жанрове, изготвени от 164 участници и 39 колектива от 20 области и 30 населени места. Комисията, която оцени и класира материалите, бе в състав Иван Джебаров, Галина Маринова и Димитър Петров. Критериите за оценка включваха умение да се открива и отразява новина, умение за селекция на събитията при създаване на  журналистически текстове, сполучлива употреба на журналистически изразни средства в съответния раздел и жанр и единство между композиционно оформление и съдържание на творбата, свързано със спецификата на избрания жанр.

Тържеството се проведе в сградата на филхармонията в Разград. Бяхме посрещнати и поздравени от домакините със специална програма, включваща музикални и художествени изпълнения. Събитието бе удостоено с присъствието на много местни журналисти и гости. Първи на сцената се качи нашият колектив, за да получи своята висока награда лично от кмета на Разград д-р Валентин Василев.

Припомняме, че това е поредната награда за „В@з Буки Веди”. През 2014 година сме лауреати на Седмия национален конкурс за журналистика „Стоян Михайловски”, а три поредни години – 2016, 2017, и 2018-а сме носители на първата награда в конкурса „Григор Попов”. Първият брой на вестника излезе през декември 2010 година. Ръководители на младите журналисти са Радинка Иванова – преподавател по български език и литература и Йончо Йончев – преподавател по информатика.

Редакционният екип на вестника

 

Прочетете също:

Промениха наредбата за местните такси заради безплатните ясли и градини

Промени в действащата Наредба №17 за определянето и администрирането на местните такси и цени на ...