Начало / Култура / Василена Серафимова е сред основателите на новия Парижки перкусионен ансамбъл

Василена Серафимова е сред основателите на новия Парижки перкусионен ансамбъл

Василена Серафимова
Свимка: личен архив

Paris Percussion Group е нов ансамбъл, който представи първия си концерт на 15 януари в Париж. Сред членовете му e и плевенчанката Василена Серафимова, възпитаничка на НУИ „Панайот Пипков” и носителка на приза Млад музикант на годината за 2008-ма у нас, съобщава БНР. Тя премина обучението си във френската столица и продължава да живее там, а ангажиментите й като солист и камерен изпълнител, както и майсторските й класове вече се простират по целия свят.

В предаването „Алегро виваче“ Василена Серафимова разказа за най-интересното, което й се случва през последните месеци, както и за предстоящия й концерт през април на една от най-престижните сцени – Карнеги хол в Ню Йорк.

„Всички музиканти говорят за тази зала, в която са свирили много знаменити личности в продължение на много години и може би точно в това се крие силният дух на залата. Аз съм имала щастието да слушам концерти там, когато бях ученичка за шест месеца в Джулиард скуул през 2011 г. Тогава се убедих в невероятната акустика на Карнеги хол. Тази легенда, която витае – може би това винаги ме е привличало най-много“, споделя Василена в очакване на събитието.

Василена Серафимова е номинирана за Музикант на годината за 2013 г. и плевенчани могат да я подкрепят.

Прочетете също:

С поредица от прояви Плевен ще отбележи 90 години от рождението на акад. Светлин Русев

С редица прояви на 13 юни в Плевен  ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на ...