Начало / Общество / Българи от Запорожието отбелязват с велопоход 150 години от преселението в Бесарабия

Българи от Запорожието отбелязват с велопоход 150 години от преселението в Бесарабия

Заместник областният управител Енгин Кючуков се срещна с представители на Запорожкото областно дружество за българска култура. Иван Петрович Ангелов и Анатолий Иванович Велчев обикалят страната с помощта на велосипеди. Пътешествието им стартира на 1 август и ще продължи до 29 август. То е посветено на 150-тата годишнина от преселението на българи в Бесарабия и Таврия. Пътешествениците вече са посетили Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора и Пловдив. Те споделиха, че целта им е да опознаят историята на България и съвременната й култура, както и да ги популяризират сред българската общност в Украйна. В Запорожка област живеят около 30 000 българи, има български лицей и български дружества, а от тази година в университета има нова специалност – преводач на български език, информира Иван Ангелов.

Българските преселници са особено горди с паметната плоча на хан Аспарух, монтирана в Запорожие, на градския площад на Профсъюзите. Иван Ангелов сподели, че е открил гроба на основателя на българската държава въз основа на карта от 1930 г. Тя е на украинския археолог Владимир Гривинченко, който се смята за първооткривател на могилата. Древният тангранийски храм бил с големина 71 метра на 51 метра и се намирал в малкото по това време селище Запорожие, което не след дълго се превръща в индустриален център. Поради ранната си смърт Гривинченко не успява да защити тезата си. В доклада си обаче записал, че във височайшата гробница той и екипът му открили златно стреме, оръжие със същите знаци, като на сабята на Аспарух. Намерен е и златен лъв, със същите размери и очертания, като този на хан Кубрат.Сред археологическите трофеи имало много златни, сребърни и метални предмети, някои от които отишли в различни украински музеи, а други били загубени. Сред най-ценните находки е Сребърен орел, на чиито гърди със старобългарски руни е изписано името Исперих.

С разрешение на официалните власти и собствениците на завода Иван и други родолюбиви българи успяват да сложат мемориална плоча, на която е отбелязано, че тук археологът Владимир Гринченко е открил гроб на представител на рода Дуло. Около паметната плоча са наредени 33 камъка, които символизират 33-мата войници, загинали в тежко сражение с хазарите заедно с Аспарух в битката при остров Хортица. Броят на камъните отговаря и на броя на 33-те български села в Запорожието.

Две знамена са запазили много имена на места и на институции, посетени от велосипедистите. Едното от тях ще остане в Запорожкото областно дружество за българска култура, а другото ще бъде предоставено на местното училище.

Информацията е предоставена от пресцентъра на Областна администрация

Прочетете също:

Съветниците се събират извънредно на 7 декември

Общински съвет – Плевен се събира извънредно за заседание на 7 декември, съобщиха от пресслужбата ...