Начало / Избори / Избори 2014 / Борисов и Първанов събират народното уважение в Плевенско

Борисов и Първанов събират народното уважение в Плевенско

Бойко-и-Първанов
Снимка: Интернет

Бойко Борисов и Георги Първанов са двамата най-уважавани политици от населението в региона на Плевен. Това сочи изследване, направено  от Екзакта Рисърч Груп сред 625 пълнолетни жители в 24 населени места на територията на МИР Плевен. Според данните на изседването Бойко Борисов събира одобрението на 30% от интервюираните, а Георги Първанов – от 28% . След тях се нарежда Ивайло Калфин  с 21%, Красимир Каракачанов – 20%, Румен Петков – 18 %. В дъното на класацията по одобрение  остават Волен Сидеров, Радан Кънев и Николай Бареков с еднакъв процент на одобрение – 8.

Симпатиите си за Бойко Борисов дават хора със средно и с по-високо образование и на възраст над 40 години и от жители на населените места извън Плевен.

Георги Първанов и има над средните стойности на одобрение сред хората на възраст над 50 години.

Ако предстоеше избор само между водачите на партийните листи в региона, Цецка Цачева би получила гласовете на 26% от имащите право на глас, следвана от Найден Зеленогорски, който би получил 18% от гласовете на имащите право на глас, сочи изследването на  Екзакта Рисърч Груп. Румен Гечев и Румен Петков са с равни шансове да бъдат избрани за народни представители в качеството си на водачи на листа (съответно от по 16.5% и 16.1%).

Една трета от социалистите заявяват, че биха гласували за Румен Петков в качеството му на водач на листа на АБВ.

Ако изборите бяха на 10 септември 2014 г., когато е направено изследването, ПП ГЕРБ би получила 35.6% от твърдо решилите да гласуват избиратели в региона, БСП – 23%, а АБВ – 11%. След тях с 7.8% се нарежда Патриотичен фронт, ДПС – 4.5%, Атака – 3.9% и ББЦ – 2.9%.

Интересен резултат е, че ГЕРБ и БСП са предпочитани повече от жени, докато сред избирателите на АБВ се срещат по-често мъже. Избирателите на АБВ в града са три пъти повече в сравнение с тези в селата.

По отношение на преференциалния вот една четвърт от интервюираните са заявили, че възнамеряват до отбележат преференция на предстоящия вот. Този дял е под средния за страната. По-често от преференция възнамеряват да се възползват хората на възраст над 30 години, респондентите със средно и с по-високо образование, както и жителите на малките населени места в областта.

Прочетете също:

10 кандидати в надпревара за кметския стол на Плевен

За едно място за общински съветник ще се конкурират близо 12 кандидати 10 са регистрираните ...

Един коментар

  1. Бойко Петров

    Румен Гечев мразен наравно с Румен Петков . Цецка Цачева е авторитет