Начало / Общество / Безсмъртният полк отново шества в Плевен

Безсмъртният полк отново шества в Плевен

За трета поредна година Плевен се включи в инициативата „Безсмъртния полк”, с която в 50 града в страната се отбелязва 9 май – Деня на победата. Шествието тръгна от площад „Възраждане”, премина по централната пешеходна зона и стигна до бившия паметник на Альоша на площад „Свободата”.  Участниците носеха снимки на свои роднини герои от Втората световна война под развети руски и български знамена, и под звуците на руски военни песни.

Нина Николаевна Тодорова участва в шествието заедно със своя внук Максим. Тя носи снимка на баща си, участвал като доброволец във войната, служил с чест и достойнство във флота. Нина Николаевна помни разказите на майка си за тежките дни на глад и мизерия в превзетия от немците град Орел. За Нина Николаевна най-важното послание на инициативата „Безсмъртния полк” е да помним. Защото на тези хора ние дължим нашата свобода, нашето щастие, всичко онова, което виждаме днес и на което се радваме, сподели тя.

Пред паметника слово произнесе Светлана Бейданова, председател на дружеството на руско говорящите „Възход”, организатор на инициативата в Плевен. Тя отбеляза, че в Плевен има две жени, преживели ужаса на войната.  Тя им пожела здраве и дълголетие, както и на децата на войната – десетината жените, родени по време на войната. На всички тях бяха поднесени цветя.

Отбелязването на Деня на победата завърши с десетки бели балони, полетели в небето като символ на мира и свободата.

Прочетете също:

Над 1 000 нови случая за денонощие в страната, в област Плевен са 13

Новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас минаха 1 000 и за изминалото денонощие са ...