Начало / Общество / АПИ ще затваря пътища и ще ограничава движението на тирове при необходимост

АПИ ще затваря пътища и ще ограничава движението на тирове при необходимост

АПИ ще затваря пътища и ще ограничава движението на тежкотоварни автомобили с цел превенция при необходимост и при влошаване на метеорологичната обстановка. Това каза инж. Георги Златев, директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ на АПИ на брифинг в МВР след заседание на Кризисния щаб.

Голяма част от първокласната пътна мрежа и автомагистралите още тази нощ трябва да са обработени превантивно против заледяване. Според прогнозите по-интензивни валежи ще има в Северна и в Североизточна България, както и във високопланинските части в южната част на страната. Очаква се те да започнат към 17 часа в четвъртък и новонатрупаната снежна покривка на места да достигне над 50 см, да има и северни ветрове, достигащи скорост над 20 м/секунда, които могат да доведат до образуване на сериозни снегонавявания, достигащи височина над 1 метър.

Това затруднява проходимостта, намалява видимостта и затруднява работата на снегопочистващата техника. Затова ще бъдат предприемани превантивни действия при необходимост по затварянето на пътни участъци, особено третокласната пътна мрежа, която свързва малките населени места с по-големите градове.

Над 3000 снегопочистващи машини в цялата страна са проверени и готови да работят в усложнена метеорологична обстановка. Часове преди очаквания снеговалеж машините ще бъдат изведени на над 650 точки на изчакване, за да започнат работа.

По републиканските пътища в Плевенска област са готови да излязат да чистят снега 132 машини, включително роторни снегорини и грейдери.

АПИ и „Пътна полиция“ отново призовават шофьорите да проявят разбиране и да спазват налаганите ограничения и инструкциите на контролиращите органи и да не навлизат в участъците с ограничения.

Прочетете също:

УМБАЛ „Света Марина“ в Плевен получи дарение за закупуването на респираторен апарат

Университетската болница „Света Марина“ в Плевен получи дарение в размер на 36 000 лева от платежния ...